Az ezredforduló olimpiájának helyszíne

Sydney magyar szemmel

/ Mezey Anna Mária /
mezey.anna.maria képe
Érdekességek a városról, milyen látnivalókat érdemes megnézni – hogyan látja ezt a nyüzsgő ausztrál metropoliszt egy fiatal magyar lány.

 

A legtöbb embernek Sydney-ről a 2000-es olimpia, az egzotikusság, a kenguruk és a koalák jutnak eszébe. De azt már kevesen tudják, hogy 2011-ben ezt a nyüzsgő metropoliszt a világ 6. legélhetőbb városának nyilvánították. Ez sokak számára talán furcsa lehet, mert a város területe is hatalmas – 23-szor nagyobb, mint Budapest –, a lakosság száma is több mint 4,5 millió, valamint a rengeteg felhőkarcoló és a többsávos vagy akár többszintes út látványa nem azt az érzést kelthetik az emberben, hogy ez egy élhető város. Különösen, ha valaki egy kisebb magyar városból érkezett ide.

A lehetőségek földjének, azaz Ausztráliának a fővárosa Canberra, de az abszolút központ Sydney. Ez a nyüzsgő, modern város az ország és a térség legrégebbi és legnagyobb városa is egyben. A bevándorlók, a tanulni vágyók, az egyetemisták ide jönnek először szerencsét próbálni.  Az ország gazdasági központja, számos nagyvállalat székhelye található itt. Emellett ez a kulturális élet egyik középpontja is. Az ide látogatók számos múzeum, – például a Sydney-i Múzeum, a Kortárs Művészeti Múzeum, és a New South Wales-i Művészeti Galéria – valamint rengeteg fesztivál és szabadidős program közül válogathatnak.

Úgy mondják, hogy Sydney-ben a legjobb dolgok ingyen vannak. És valóban, ahogy az ember sétál az utcán, érdekes elegyet alkot a lélegzetelállítóan magas felhőkarcolók sokasága, és a közvetlenül mellettük elhelyezkedő hatalmas parkok, amik kedvelt célpontjai nemcsak a turistáknak, hanem a városlakóknak is. Ingyen vannak a szemkápráztatóan gyönyörű strandok a fantasztikus rálátással az óceánra, a friss, zöld parkok, a világ minden érdekességét nyújtó, állandóan pezsgő kikötők, az esti fényárban úszó város látképe, és még megannyi más is.

 Ami kötelező programnak számít, az a várost, sokszor magát az országot is jelképező Sydney-i Operaház. A híres épület bámulatos építészeti teljesítmény, rengeteg látogatót vonz. Érdemes megtekinteni az Operaház mellett található Harbour Bridge-et, a nevezetes hidat, ami az öböl északi és déli partját köti össze és nap, mint nap hatalmas forgalmat bonyolít. Magyar szemmel nézve a Metro Monorail, vagyis a magasvasút is igazi érdekességnek számít, amit feltétlenül érdemes kipróbálni.

Sydney egy igazi kincsesláda, amiből az odalátogató kedvére válogathat. Mindenképpen érdemes legalább egyszer ellátogatni ebbe a városba, megtapasztalni az egyszerre nagyvárosi életet és az európaiaknak kissé szokatlan egzotikusságot.