Argentína és a véletlenszerűen felbukkanó magyar nevek

Mindenki magyar!

/ Paár Eszter Szilvia /
paar.eszter.szilvia képe
Már több cikkemben is említettem, hogy Argentína egy hatalmas olvasztótégely, ahova a világ minden országából érkeztek bevándorlók. Már ideutazásom előtt is tudtam, hogy a századfordulótól kezdve egészen 1956-ig sok magyar vándorolt ide is, arra azonban mégsem számítottam, hogy bárhol és bármikor találkozhatok magyar nevekkel.
Tihany Cirkusz SARKANY plakát

Az első komolyabb meglepetés rögtön a Córdobába való érkezésem napján történt, amikor is a mentorommal, Besenyi Zsuzsával átautóztunk a városon. Épp a piros lámpánál álltunk, mikor észrevettem a mellettünk álló busz oldalán a "Tihany" feliratot. Mivel tihanyi vagyok, különösen meglepődtem, hogy a falum nevét egy argentin busz oldalán olvasom. Jól megnéztem a reklámot, kiderült, hogy az itteni Tihany egy híres cirkusz, ami több latin-amerikai országban, Argentínában, Paraguayban, Brazíliában és Mexikóban is turnézik. Zsuzsa, és a Buenos Aires-i ösztöndíjasok mentora, Paál Magda rögtön mondták is, hogy persze, magyar alapította, ez köztudott. Utánanéztem, a cirkuszt az 1967-ben Brazíliába emigrált artista, Czeisler Ferenc alapította, aki ugyanúgy tihanyi volt, mint én. Jelenleg ez Latin-Amerika leghíresebb utazó cirkusza, mely színvonalas előadásairól ismert.

A második sokkom körülbelül hét perccel az első után következett, amikor megláttam egy óriásplakáton a nagybetűs "SARKANY" feliratot. Első pillantásra láttam, hogy egy divatmárkáról lehet szó, és mint Zsuzsától megtudtam, nem is akármilyenről. Ricky Sárkány ugyanis Argentína leghíresebb divattervezője, aki luxus cipőiről és táskáiról ismert. Hamar kiderítettem, hogy a divattervező szülei 1950-ben érkeztek Magyarországról Argentínába. Édesapja híres budapesti cipész családból származott, Ricky tőle tanulta a mesterséget, amit lánya, Sofia is folytat.

Mivel művészettörténész vagyok, számomra a legérdekesebb magyar név, amivel Argentínában találkoztam, Don Miguel Nadasdy, vagyis Nádasdy Mihály neve volt. Őróla Misionesban, a San Ignacio-kolostor romjainál halottam először, ahol a legnagyobb meglepetésemre a következő mondattal találkoztam: "A kolostor romjait elfedte a dzsungel, egész addig, míg Miguel Nadasdy újra fel nem fedezte őket." Nádasdy Mihály 1907-ben született Lugoson, Erdélyben, és 1920 után érkezett Argentínába. Ő volt az a régész, aki feltárta a Szent Ignác-kolostor romjait, és róla kapta a nevét a Museo Arqueológico Miguel Nádasdy, mely a kolostor és az ásatás történetét mutatja be.

Persze Córdoba városban ezeken kívül még rengeteg, véletlenszerű magyar névvel találkozom, csak sajnos ezekre nem mindig találok egyértelmű magyarázatot. Itt van például rögtön a város híres stadionja, az Estadio Mario Alberto Kempes, ami a híres argentin gólkirályról kapta a nevét. Kempes valószínűleg szintén magyar származású, az argentínai magyarok ezt tudni vélik, de erre végül nem találtam bizonyítékot. Másik nagy kedvencem a Club Húngaróhoz közel található calle Roberto Barany, vagyis Bárány Róbert utca, ami a híres  Nobel-díjas orvosról kapta a nevét. Szintén meglepetést okozott nekem a "Buda Travel" nevű utazási iroda, és a belvárosban található "ENIKŐ" nevű kis üzlet is, amik szintén magyar származású család tulajdonában lehetnek, bár sajnos ezt sem sikerült egyértelműen kiderítenem, de nem is ez a lényeg. Magyarok tényleg mindenhol vannak!