Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége, Bariloche-i Magyarok Szövetsége

Komlósi Krisztina (2016)
Komlósi Krisztina (2016)

Bariloche Argentína dél-nyugati részén fekszik, turisták által kedvelt, 120.000 lakosú város, ahol körülbelül 50 magyar származású illetve magyar család él. Közülük páran magyar születésűek, de legtöbbjük már itt élő, második és harmadik generációs magyar.

Az itteni magyar közösségnek nincs saját helyisége. A találkozókat egy magyar tulajdonban lévő helyi spanyol-angol iskolában, a Szent István Gimnáziumban tartjuk.

Városunkban már 35 éve rendeznek évente ünnepséget a nagy európai közösségek. 1986 óta ezeken mi, magyarok is szerepelünk. Ezért létrehoztunk egy bizottságot, amely egész évben tervezi, szervezi ezt az eseményt. A rendezvényen magyar néptánc-bemutatót lehet látni, és többféle finom étel, például dobostorta és pálinka is kapható.

Ezen kívül megtartjuk az augusztus 20-i, a március 15-i és az október 23-i magyar nemzeti ünnepeket is. Augusztus 20-án a többi nemzet és a helyi vezetés képviselőit is meghívjuk, és a himnuszok eléneklése és egy rövid beszéd után finom magyar ételeket kínálunk kóstolásra.

Már évek óta van tiszteletbeli konzul is a városban, ezt a pozíciót jelenleg Sisa Helgamaria tölti be. Sajnos csak kevesen beszélünk magyarul, és a nyelvet mindnyájan otthon tanultuk. Senki sem ismeri közülünk a magyar néptáncot, ezért kértünk már tavaly segítséget a  Kőrösi Csoma Sándor Programtól. Az együttműködés akkor is nagy sikerrel zárult.