Virtuális kultúraszervezés Genfben

/ Sipos Noémi /
sipos.noemi képe
A Kőrösi-program nagyon sok célországának céltelepülésén márciusi tevékenységünket hirtelen gyökeresen átírta a koronavírus-járvány. A hatósági korlátozások lehetetlenné tették az emberek közötti fizikai találkozást, így korábban tervezett rendezvényeinket a legtöbb esetben végül nem lehetett megtartani. Így volt ez Genfben is, a kialakult új helyzet azonban új kihívások elé állított bennünket.

Ebben a cikkben arra vonatkozó tapasztalataimat, tevékenységemet szeretném megosztani, hogy a Genfi Magyar Kulturális Központ (GMKK) részéről miként igyekeztünk kapcsolatban maradni a helyi magyar közösséggel és miként próbáltunk továbbra is értéket közvetíteni számukra, annak ellenére, hogy fizikailag nem találkozhattunk.

Korlátozások és programváltozások

Svájcban első körben az 1000 főnél nagyobb rendezvények megtartását tiltották be február utolsó napjaiban. Sokak sajnálatára így idén – többek között – elmaradt a világhírű Genfi Autószalon (Geneva Motor Show), amelyet március 5-15. között rendeztek volna meg. A következő korlátozás március 13-én lépett érvénybe: bezárták az iskolákat, betiltották a 100 főnél nagyobb rendezvényeket, 50 főre korlátozták a vendéglátóipari egységek kiszolgálható vendégek számát, lezárták az olaszországi határátkelőket. A fokozott vírusterjedés miatt azonban március 17-től tovább szigorították a korlátozásokat, a Szövetségi Tanács rendkívüli állapotot hirdetett az egész ország területére április 19-ig. Ennek értelmében bezártak az üzletek (kivéve az élelmiszerboltokat és gyógyszertárakat), éttermek, szórakoztató és szabadidős létesítmények, megszigorították az országba való beutazást. Mindezen hatósági rendeletekről, korlátozásokról folyamatosan tájékoztattuk magyar nyelven levelezőlistánk tagjait.

A Genfi Magyar Kulturális Központnak márciusban összesen kilenc eseménye maradt el. Irodalmi kávéházunkon beszélgettünk volna Móra Ferenc Ének a búzamezőkről c. regényéről. Magyar filmklubunk keretében megnéztük volna a Lajkó c. 2018-as Lengyel Balázs-filmet. Fotókiállítást rendeztünk volna Tóth László Genfben élő fotóművész afrikai természetfotóiból. Integrációs ügyeletet tartottunk volna, magyar nyelvű informatikai tanácsadással kiegészítve. Erdélyi Ágnes Genfben élő pszichológus előadást tartott volna arról, hogy miként segíthetnek a szülők gyermekeik külföldi beilleszkedésében. Akvarell festést tanultunk volna a felnőtteknek szervezett KreaKtív képzőművészeti műhelyünkön. Tojásfestő kézműves foglalkozás keretében együtt készültünk volna a húsvétra. Bezárt a könyvtárunk, elmaradt a francia nyelvtanfolyamunk. És amit a legjobban sajnáltunk: elmaradt a Káli Ildikó borszakértővel tervezett első magyar borkóstolónk is, amelyre már hónapokkal azelőtt készültünk.

Fontos megemlítenem, hogy a járvány miatti korlátozások miatt nem pusztán befogadó szervezetem rendezvényei  maradtak el, hanem a Genfi Magyar Egyesület sem tudta megrendezni hagyományos március 15-i ünnepségét.

A GMKK programjait először március 5-22. között szüneteltettük, a fontosabb eseményeket átprogramoztuk április végére, májusra. A későbbi szükségállapot miatt azonban programjaink szüneteltetését meghatározatlan időre kellett meghosszabbítanunk. Annak ellenére, hogy a gyakorlatban nem szervezhettünk eseményeket, ettől a pillanattól online közösségépítő és kultúraszervező tevékenységbe kezdtünk. 

 

Kultúrtippek otthoni napokra

Március 19-én indítottuk útjára a Tippek otthoni napokra című hírlevél-sorozatunkat.  Sorozatunkban online követhető magyar kulturális programokat, tartalmakat, kreatív és szabadidős ötleteket gyűjtünk össze, ezekből szemezgetve pedig heti három alkalommal hírlevet küldünk ki levelezőlistánk tagjainak. A kezdeményezéssel célunk az volt, hogy a genfi magyar közösségnek továbbra is minőségi magyar kulturális értékeket közvetítsünk, pozitív hozzáállást sugározva tartalmasabbá, élvezhetőbbé, elviselhetőbbé tegyük az otthon töltött napokat.

A hírlevelekben öt rovatba szerkesztve továbbítjuk kulturális és szabadidős tippjeinket. Kultúrtippjeinkben közlünk magyarországi és határon túli magyar színházak, bábszínházak, táncegyüttesek előadásait,  virtuálisan látogatható múzeumokat, koncerteket, hangoskönyv gyűjteményeket, filmadatbázisokat, gyerekeknek szóló játékokat, mondókás, énekes, mesés videókat stb. Szabadidős tippjeink között pedig helyet kapnak magyar nyelvű   oktató videók hímzésről, hajvágásról, ételreceptek, stresszoldó gyakorlatok, húsvéti dekorációs ötletek stb.

A kezdeményezés nagy sikernek örvend, folyamatosan kapunk pozitív visszajelzéseket, olvasóink már várják az újabb részeket kedden, csütörtökön és szombaton. A Mailchimp hírlevélküldő program statisztikáinak köszönhetően pontosan tudjuk, hogy melyik kiadást hányan nyitották meg, de még az is látszik, hogy közönségünk mire fogékonyabb.  

Fontos kiemelni, hogy a közösség elkezdett aktívan bekapcsolódni a folytatásba. Egy genfi pszichológus felajánlotta hogy cikkeket ír számunkra, amelyekben tanácsokkal segít a bezártság és e feszült, szokatlan időszak túlélésében. Másik személy felajánlotta, hogy vásárol időseknek, amelyet szintén megoszthatunk a hírlevélben. Egy harmadik személy újabb értékes kulturális csemegéket ajánlott figyelmünkbe. 

Hírlevél sorozatunk márciusban kiküldött részei:
1. rész (március 19.) 
2. rész (március 21.)
3. rész (március 24.)
4. rész (március 26.)
5. rész (március 28.)
6. rész (március 31.)

A hírlevél mellett a GMKK Facebook-oldalán is napi szinten osztunk meg ezekből az ötletekből és tartalmakból.

 

Online események szervezése

A GMKK működtet egy francia nyelvtanfolyamot is, amelynek sikere abban rejlik, hogy magyar nyelvű oktató vezeti. A kialakult helyzet miatt azonban a francia órákat sem tudtuk megtartani. Ebből kifolyólag a képzést március 25-től átszerveztük online tanfolyammá, videókonferencia formájában találkoztunk a tanfolyam 14 résztvevőjével. Az online kurzus teljesen működőképes volt, így továbbra is eképpen fog zajlani. A tanfolyam kapcsán született meg az online események szervezésének ötlete.

Ennek fényében a gyakorlatban elmaradt tojásfestő kézműves foglalkozásunkat interaktív online műhellyé alakítottuk, amelyet Húsvéti tojásfestő webkaláka néven hirdettünk meg. A rendhagyó online eseményre április 4-én, szombaton kerül sor 10 és 12 óra között. A tojásfestés videókonferencia formájában fog zajlani a Zoom nevű program segítségével, amelyre a világ bármely részéről lehet csatlakozni. Mindössze előzetesen e-mailben regisztrálni kell, hogy elküldhessük a linket a csatlakozáshoz. Az esemény nagy sikernek örvend, a genfiek mellett más svájci településekről, Budapestről és Párizsból is jelentkeztek érdeklődők. A foglalkozást Sándor Gabriella (Genf) és Tóth Vilmos (Magyarkanizsa) fogják vezetni, akikkel együtt viaszos tojásírási technikát lehet majd gyakorolni, valamint írókát is lehet készíteni.

A tojásfestő kézműves foglalkozás egyfajta kísérlet lesz, amelynek tapasztalata és sikere függvényében a közös online programok szervezését folytatni fogjuk, hisz több új ötlet van még tarsolyunkban.

Összességében elmondhatom, hogy kreativitásunkat kihasználva a jelenlegi helyzetben is tudunk értéket közvetíteni céltelepülésünk magyar közösségének, a megváltozott körülmények számos lehetőséget rejtenek új kezdeményezések, ötletek kitalálására az ösztöndíjasnak.