Vasárnap is iskola?

Gyermekfoglalkozások az Istentisztelet alatt

/ Orbán Johanna /
orban.johanna képe
Ha az iskola szót kimondjuk, egyszerre elöntenek minket az emlékek és pillanatok alatt visszatekintünk a gyermekkorunkra. De mi történik olyankor, ha a hétköznapi iskola és a szombati magyar iskola után még vasárnap is ezt a szót mondjuk ki a gyerekeknek? Hiszen a hetedik napon még maga Isten is megpihen.
kep1.3.pngvasarnapiiskolakep1_1.pngédenkert

Az Adelaide-i Magyar Református Gyülekezet vasárnapi iskolája anyagainak összeállításánál ez volt a fő szempontom. A gyerekek igényeit és leterheltségét figyelembe véve egy olyan anyagot összeállítani, ami játékos, de elmeséli a történeteket és szabadságot ad a gyerekeknek.

A képzelőerejük segítségével végigjártuk a teremtés történetét. Hogyan lett világosság és éjszaka, hogyan teltek meg a vizek élőlényekkel, milyen varázslatosan szép világot hozott létre Isten az embereknek, hogy benne járhassanak, élhessenek és gyönyörködhessenek abban a fantasztikus világban. Az Édenkert és A teremtés története erre a leginkább alkalmas bibliai példa, hiszen csak a fantáziánk szab határt a saját magunk által teremtett világnak. A feladat az volt, hogy egy kis csönd után becsukott szemmel elképzeljék a gyerekek, hogy milyen lenne, ha ők alkotnák meg a világot. Azt hiszem, ez lett a kedvenc feladat az összes közül.

Állandó része volt az összeállított feladatlapoknak az Aranymondás és a Tudtad-e? rész. Ez utóbbinál egy a bibliai időkből származó érdekességet mutattam be röviden, ami az adott témához kapcsolódik. A történetek tárháza kifogyhatatlan és szerencsére így a feladatok is. Tudatosan haladtunk tovább és a karácsonyt megelőző adventi időszakban előkészültünk az ünnepre. 

 Ha már tanulni kell vasárnap, akkor tegyük ezt vidáman, játékosan és a közösség építésére alkalmas eszközökkel. Szeretettel, hiszen csak így érdemes!