A változatosság földi paradicsoma - Sydney

/ Kormány Gergely Zsolt /
kormany.gergely.zsolt képe
Már három hónap eltelt mióta megérkeztem Sydneybe, pedig úgy tűnik, mintha csak pár hete szállt volna le a gépem a változatosság és a sokszínűség földi paradicsomába. Hogy milyen programokon vettem részt, és mit tapasztaltam ennyi idő alatt, arról a következő néhány bekezdés mesél majd a teljesség igénye nélkül.
Sydneymadartavlatpapagáj

Elsőként pár szóban a környezetről. Az átlag 18-22 fokos tél kötelező alapfelszerelése a pulóver és a napszemüveg. Emellett azért az esernyő és a naptej is jól jöhet, mert sosem lehet tudni… Mindkettő hiánya okozott már nekem is kényelmetlenséget. A kellemes hőmérséklet csupán addig tart, amíg a nap eláraszt a sugaraival. A naplementét követően akár 4-5 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. A változatosság nem csupán a hőmérsékletre jellemző Sydneyben, hanem az épületek, a színek, az állatok, emberek, a domborzat és a kultúra teljes spektrumát is lefedi. A tarka sokszínűség azt az érzetet kelti az idelátogatóban, hogy olyan városba érkezett, ahol minden megtalálható.

Ez a pezsgés többnyire vonzó és kedvelt a fiatalok között, viszont a sydney-i diaszpóra szervezetei számára könnyen hátrányt is jelenthet, hiszen a hihetetlenül szerteágazó programkínálattal (legyen szó akár sportról, zenéről, vagy táncról) hatalmas kihívás felvenni a versenyt az itteni magyar rendezvényszervezőknek, és köztük az itt állomásozó KCSP-ösztöndíjasoknak is.

 SztIstvan 

A történelmi Szent László és Szent István megemlékezések mellett évről évre megrendezésre kerül a népies hagyományokat követő Arató bál és a Fatányéros ebéd. Emellett a kulturális sokszínűséget építi még a sydney-i Magyar Kaszinó, amely a régi idők értelmiségének szokásait mintázza, valamint egyházi vonalon a nagy népszerűségnek örvendő katolikus műsoros ebéd, a szentmisével egybekötött Karitasz vacsorák, illetve a gyerekeknek szóló református Kincses tábor. 

 katolikus ebed  Kincsestabor

Ha már a gyerekekről van szó, rendszeres heti elfoglaltságot jelent számukra a magyar iskola, amely szombatonként nyitja meg a kapuját az alsó és felső tagozatos nebulók előtt. Az iskolát közvetlenül követi a magyar cserkész foglalkozás, amely késő délutánig eltart. A református istentiszteletek alatt vasárnapi iskola üzemel, továbbá kéthetente szerdánként a Kengugró Kids magyar néptánccsoport próbái kötik le a gyerekek energiáit és figyelmét. A felnőttek és fiatal felnőttek néptánc próbái minden héten szerdán vannak, emellett az idősebb generáció a Görcs néptánccsoport alkalmaiba kapcsolódhat be kedd esténként. Az idősebbek számára további érdekes programokat kínál a Szent Erzsébet idősek otthona.

A lehetőségek hosszúra nyúlt listáját tovább növeli a Délvidéki Magyar Klubban heti rendszerességgel megrendezésre kerülő kötetlen családi vacsora, amely alatt az utóbbi időben a nagyfokú érdeklődésnek köszönhetően elkezdtem gitárórákat is tartani a zenei érdeklődésű fiatalok számára. Nagy öröm, hogy egyre több szülő hozza el a gyerekét az órákra, és amíg a gyerekek zenélni tanulnak, addig a szülők kapcsolatokat ápolhatnak vagy építhetnek a többi magyar családdal.  

Hasonló célt szolgál a magyar cserkészet rendezésében a cserkész piknik, és a reformátusok által szervezett grillezéssel egybekötött kirándulás is.

 piknik  kirandulas

Ne felejtsük, hogy a fenti felsorolás csupán kicsit több, mint két hónap eseményeit taglalja a teljesség igénye nélkül, viszont látszódik ebből is, hogy mennyire szerteágazó és sokszínű az a program kavalkád, amiből választhatnak a Sydneyben élő magyarok, ha magyar vonatkozásban keresgélnek kikapcsolódási lehetőségeket. Mindemellett sajnos elmondható, hogy vagy a nagy távolságok vagy az alternatív programok okán csökken az említett alkalmak látogatottsága. Úgy gondolom, hogy a KCSP- program egyik lényege az, hogy megfelelő mértékben serkentse az összejövetelek és rendezvények vérkeringését, hogy a magyar szervezetek rendezvényei méltó módon felvegyék a versenyt a város által kínált kecsegtető lehetőségekkel. Ennek jegyében szeretném, ha munkánk a hátralévő időszakban gazdagíthatná a magyar rendezvények sokszínűségét.