Tanévkezdés a Hétvégi Magyar Iskolában

A magyar nyelv és kultúra ápolása Isztambulban

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna képe
A diaszpórában élő magyarság nagyobb odafigyeléssel és erős belső indíttatásból kezdeményezhet identitásalakító-erősítő programokat élethelyén. A hétvégi magyar iskolák kiváló alkalmat teremtenek a közösségek összehívására és a magyar kultúrával való találkozás rendszerességére. Így történik ez az Isztambulban élő magyar családok életében is már 2015 óta.
Kézműves foglalkozásA gyerekek alkotásaiAlsó tagozatosok szünetenAz Isztambuli Hétvégi Magyar Iskola családos hétvégén

2019 szeptemberében újra összegyűlt az isztambuli magyar közösség az Isztambuli Magyar Intézet épületében. Ötödik éve foglalkoznak több korosztályban magyar nyelvvel és kultúrával az ide látogató tanulók. Mindnyájan kiválóan beszélnek magyarul. A szülők és pedagógusok célja a meglévő tudás ápolása, a magyar kultúrával való kapcsolat folytonosságának fenntartása, lehetőség szerint minél több érdeklődő bevonásával.

Sert Zsuzsanna, Nagy Szilvia, Török Kalfa Anna, Tekári Ildikó mindnyájan szülők is itt Isztambulban. Ők szervezik a foglalkozásokat és ők maguk tanítanak is. Maguk indították ezeket a  foglalkozásokat évekkel ezelőtt. A magyar állam támogatásával pályázatokon keresztül csoportos kirándulásokra, magyar vonatkozású emlékhelyek látogatására vagy egyszerűen országismereti kirándulásokra is sort kerítenek/kerítettek a helyi magyarok.

2019 szeptember 28-án szombaton korosztályonként 3 csoportban is tanulhattak a gyerekek. Közös játékok, kézműves foglalkozások zajlottak. A felnőttek piknikre is készültek. Terveik szerint havonta egy alkalommal gyűlnek össze immár a megszokott helyen az Isztambuli Magyar Intézetben. Magyar nyelvápolás, készségfejlesztés kézműves foglalkozásokkal és ismeretterjesztő előadások alkotják a szinte egész napot kitöltő hétvégi iskolát.

2019 október 19-20-án egy, a Bethlen Gábor Alap Zrt. által támogatott nyertes pályázat révén bentlakásos hétvégét, családos kirándulást szerveztek a hétvégi magyar iskolások, melyen szülő-gyermek együtt társasozott, kirándult, fürdőzött. A Kumburgaz Marin Princess Hotel és a tenger nyújtották a kivételes környezetet a kikapcsolódáshoz. Az együttlét öröme mindnyájukat már a következő, november havi találkozó felé terel lélekben.