Szeptember 4. – A bevándorlók napja

/ Rácz Sarolt /
racz.sarolt képe
Magyarországon szeptember hónapja a szőlőről, a mulatozásról, a szüretről szól. A világ déli országaiban szeptember 4-én emlékeznek meg az ide érkező és itt otthont találó más nemzetek tagjairól. Ez az ünnep a mendozai magyar közösség életében mindig fontos szerepet töltött be.
Résztvevők az összejövetelen- Helga Ingrid Barasits, Wrener Casotti, Elsa Blum, Rácz SaroltRésztvevők az összejövetelen- Alicia Groisman, Susana Bund, Isabel Rendl, Marti TiborRésztvevők az összejövetelen- Mariana Susana Kovacs de Sanchez, Cecilia Pinto, Paula y Camila Barasits

1949. óta Argentínában szeptember 4.-én ünnepségekkel, koncertekkel, vagy a spanyolul „feria-nak” nevezett vásárokkal emlékeznek meg az országba bevándorlókról. A vásárokon minden közösség bemutatkozhat, sok sátrat állítanak fel egymás mellett, ahol nem csak kézműves termékeket lehet venni!

Az utóbbi években már az egész szeptember a bevándorló nemzetek bemutatásáról szólt. A mendozai közösség is minden évben nagy lelkesedéssel készült erre az alkalomra; a húsvétkor festett hímes tojások egy részét ide készítették, a hímző szakkörön készült ruhadarabokat is itt mutatták be. A vásáron a sajtos tejfölös lángost is meg lehetett kóstolni; közben lehetett beszélgetni, kérdezgetni a közösséget, sőt táncra is lehetett perdülni a standok előtt! A vásár olyan volt, mint egy nemzetiségi börze, ahol meg lehetett ismerni a helyi közösségek kultúráját. Így az ide látogató lángossal a kezében hallgathatott Budapestről, a magyar forradalmakról, vagy megtanulhatott magyarul köszönni.

Sajnos ezt a fenti bekezdést csak hallomás alapján tudom elmesélni, mert ez év szeptemberében másképp alakult a program; de rugalmasan, virtuális formában idén is megpróbáltuk megőrizni az esemény szellemét.

A bevándorlók napja alkalmából először szeptember 4-én a mendozai magyar közösségen belül két tagot külön is köszöntöttünk, majd nagyobb nyilvánosság előtt, szeptember 12-én este egy virtuális megemlékezésre hívtunk mindenkit. Itt az Hungría en Mendoza, mint a közösség képviselete, megemlékezett Helga Ingrid Barasits és Werner Casotti tagokról és arról, amit a jelenlétük hozzáad a közös munkához. Ingridet már tavaly városi szinten is kitüntették és idén a gratzi születésű Wernerre került a sor. Azért, hogy mások is megismerhessék őket, az összejövetelen elsőnek róluk osztottunk meg egy képválogatást, majd a két kitüntetett is szót kért.

Az eseményhez az egész kontinensről sokan csatlakoztak. Az UCADE (Union de Colectividades en Argentina – Argentinai Közösségek Egyesülete) is üdvözölte a rövid, de tartalmas programot. Ezt követően a Paraguayi Magyar Egyesület elnöke, Maria Susana Kovacs  is nagy lelkesedéssel beszélt az összejövetelről és arról, hogy bár csak virtuálisan, de összekötjük ezekkel a programokkal a dél-amerikai magyar közösségeket. Az AMISZ (Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége) elnöke, Isabel Rendl is csatlakozott a köszöntésekhez, és ő is kiemelte az idei Kőrösi Csoma Sándor Program jelentőségét, az ösztöndíjasok szerepét és a Magyarországról érkező támogatás fontosságát. 

Vágó Csilla tolmácsolásában hallhattunk az első szeptember 4-i ünnepségekről, valamint képeket is láthattunk az akkori Regös táncegyüttesről. Chaco képviseletében Martí Tibor ösztöndíjas mesélt röviden a közösségükben épp aktuálisan történő eseményekről. A fent említett UCADE szervezet egyik tagja mesélte, hogy az ő felmenői között is vannak magyarok. Az est lezárásaként Helga Ingrid Barasits énekelt egy magyar népdalt a közönségnek. Ez utóbbi szépsége abban a történetben rejlik, amit Ingrid megosztott velünk. Sokszor, mikor a kislánya nem tudott magától elaludni, ezt a dalt magyarul énekelgette neki, végül mindig elszenderült.

A bevándorlók napjával kapcsolatos rendezvények azt a célt szolgálják, hogy a különböző nemzetek bemutatkozhassanak, mesélhessenek a saját, vagy szüleik kultúrájáról; arra ad alkalmat, hogy másoknak is elmeséljük milyen értékeket hoztunk magunkkal és tartottunk meg, még ha az anyaországtól oly távol is élünk.