Padlófelújítás nehézségekkel

Beszámoló a Buenos Aires-i próbaterem padlójának viszontagságairól

/ Papp András /
papp.andras képe
Idén télen már mindenképpen sort kellett keríteni a próbaterem részleges felújítására, annak sorozatos beszakadása miatt.
PadlófelújításPadlófelújításPadlófelújításPadlófelújítás

Maga a tánctér a Club Hungaria mögötti II. Rákóczi Ferenc cserkészház földszintjén található, ahol egy speciális párnafás padlózatot alakítottak ki évekkel ezelőtt, a táncosok kérésére, hogy megfelelő keretek között tudjanak készülni a néptáncegyüttesek. Ez akkor jól is sikerült, mivel a kettős párnafás rendszer biztosítja a padlószerkezet rugalmasságát, így sokkal kevésbé terhelve a térdeket, ami gyakori és visszatérő probléma, még az amatőr együtteseknél is.

Sajnos a szomszéddal közös tűzfal felől tavaly beázott a terem, aminek következményét csak későn vették észre, így az alsó rétegek jelentősen átnedvesedtek. Miután a nedvesség forrását megszüntették, szükséges lett volna a teljes szerkezetet kiszárítani, a sérült részeket kivágni, ezzel valószínűleg menthető lett volna a padló nagy része. Szakszerű feltárás hiányában azonban nem tudtak időben cselekedni, illetve az itteni nagyon magas páratartalom nem tette lehetővé a spontán kiszáradást, így a gond tovább nőtt, a gerendarendszer nagy része elgombásodott és szétrothadt.

Többrendbeli beszakadás és az állandó veszély miatt közösen kezdtük el megbontani a teljes rétegrendet. Megállapítottuk, hogy a károsodás már túl nagy, ezért kénytelenek voltunk azonnal felszedni a padló körülbelül 40%-át. Az egyesület annyi pénzt tudott elkülöníteni, amiből ezt a felületet gyorsan pótolni lehetett új burkolattal. Ezzel együtt a későbbiekben továbbra is szükség lesz egy teljeskörű felújításra. A felbontott részen világosan látszódott, hogy az alsó elemek teljesen át vannak ázva, és ez már átterjedt a felül még ellenálló felületek alá is. Az új párnafa rendszert nem a nedves aljzatra fektettük, hanem egy dilatációs réteget helyeztünk el alá, így elodázva a közvetlen nedvesedést, emellett a burkolat alsó részét most vízzáró réteggel kezelték teljes felületen. Az eddig szinte légzáró peremeken nyílásokat nyitottunk, hogy ezzel szellőzést biztosítsunk, így a hőmérsékletkülönbség hatására beinduló konvektív légáram az átnedvesedett szerkezetet valamennyire szárítani tudja.

Reméljük a hátralévő elemek cseréjére minél előbb sor kerülhet (mostanra már ismét több helyen beszakadt az eredeti felület), így újra megfelelő körülmények között gyakorolhatnak majd a táncosok.