24 órás szentségimádás a prágai Szent Henrik templomban

/ Dériné Stark Zsófia /
stark.bettina képe
Most szeptember 5-6-tól kezve a prágai magyar katolikus közösség minden hónap első csütörtökén-péntekén 24 órás szentségimádást tart a Szent Henrik és Kunigunda templomban a plébános, Balga Zoltán atya vezetésével.
Prága. Gitárkoncert a 24 órás szentségimádás záró eseményeként 2019.09.06.Timotej Zavacký gitárkoncertje Prágában a Szent Henrik templomban 2019.09.06.24 órás szentségimádás záró eseménye24 órás szentségimádás záró eseményén a hallgatóság

 

2020-ban Magyarországon rendezik meg a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszust. Erre készülve több templomban is rendszeresen tartanak egész napos szentségimádást, sőt, vannak olyan templomok, amelyek állandóan, a hét minden napján éjjel-nappal nyitva állnak, hogy aki szeretne, rövidebb-hosszabb időre betérhessen imádkozni az Oltáriszentség jelenlétében. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a prágai Szent Henrik templom közössége is.

A templomba három nemzetiség katolikus hívei járnak vasárnaponként. Balga Zoltán atya, aki a templom felvidéki magyar származású plébánosa, mind a három nyelven tart szentmisét. Minden hónap első csütörtökén és péntekén egész napos szentségimádás van a templomban. A szeptember 5. délutántól 24 órán át tartó ima alkalmon egyaránt részt vettek cseh, szlovák és magyar hívek is. Jó volt megtapasztalni, hogy az Eucharisztia tisztelete során eltűnnek a nemzetiségi, nyelvi különbségek. A hívek előre vállalhattak időszakokat, a beosztás szerint állandóan, éjszaka is imádkozott minden órában valaki a nyitott templomban.

A lelki programot 6-án, pénteken 18 órától gitárkoncert zárta. Timotej Zavacký ihletett játéka méltó módon illeszkedett a szentségimádás lelkiségéhez. A hangversenyen gitáron közreműködött közösségünk ifjú tagja, Szesztai Benedek is.