’56-os megemlékezés Hannoverben

Koszorúzás, visszatekintés, beszélgetés

/ Adamek Norbert /
adamek.norbert képe
A Hannoveri Magyar Egyesület, hagyományaihoz hűen, október 23-án este emlékezett meg az ’56-os eseményekről az Aegidien romtemplomnál, amit a „Bei Mario” étteremben tartott összejövetel követett.
Aidigen romtemplomfelolvasásegybegyűltekBei Mario étterem

Esős nap köszöntött a hannoveriekre október 23-án, a megemlékezés ennek ellenére is a szokott rendben zajlott. Az ünnepi műsort az idei KCsP ösztöndíjasok, Deli Csanád és az Adamek házaspár állították össze Nöllenburg Gabriellának, a Hannoveri Magyar Egyesület vezetőjének a segítségével. A megemlékezés Bereményi Géza: Corvin köziek című versével kezdődött, majd Szűcs Zoltán, egykori budapesti református teológus emlékein és életútján keresztül elevenedtek meg az ’56-os események. A jelenlévők közösen énekelték el a „Ha én rózsa volnék” kezdetű dalt, majd a „Mi Atyánkkal” zárták a megemlékezést. Ezt követően az ünneplő közösség tagjai együtt maradhattak egy közeli étteremben, ahol volt mód megismerkedni, beszélgetni az egykori ’56-os menekültekkel is.

Idén még egy másik programra is sor kerül 23-a hetében: Október 26-án, az ’56-os magyar emigránsok által alapított Hannoveri Magyar Egyesület hatvan éves fennállásának jegyében, Prof. Dr. Michael Gehler történész mutatja be az Erich Lessing (1923–2018) bécsi fotóriporter dokumentum-fényképei alapján készült, „Ungarn ’56” címet viselő kötetet.