Disznóvágás "Melbourne" módra

Pálinkával és magyar zenével fűszerezve

/ Katona-Lázár Mária /
katona.lazar.maria képe
Melbourne-ben, távol Magyarország nyári pirkadatától, egy különleges reggel virradt a tél végét űző Ausztráliában: egy közel 300 kilogrammos disznó várta sorsát a házi kemence mellett.
KolbaszToltesDarabolasFokhagyma

Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasként hamar rájöttem: a disznóvágás Melbourne-ben is olyan, mintha egy erdélyi faluba csöppentem volna. A levágott disznó körül Erdélyből érkezett magyarok, románok, idősek és gyerekek egyaránt ott voltak.

A férfiak részéről a reggel az elmaradhatatlan pálinkával való koccintással kezdődött, a nők pedig a fokhagyma pucolásával indították a napot.

A házi kemence parazsa alatt a friss, illatos kenyér kezdett sülni, míg a húsból pörkölt és sült finomságok készültek – mindezt magyar zene kíséretében, ami különös, nosztalgikus hangulatot kölcsönzött a délutánnak. Közben a kolbásztöltésre is sor került: a fűszerek illata és a nevetés keveredett, ahogy mindenki próbálta a legszebb, legkarikásabb kolbászt formázni.

Ahogy néztem az egész káoszt – a füstöt, a nevetést, a pálinkás koccintásokat – rájöttem, hogy Melbourne-ben is lehet otthon érezni magunkat. A kultúra, az ízek és a közösség itt is működik, még ha kenguruk is kacsintanak a távolban.

Ez a disznóvágás nem csak egy gasztronómiai élmény volt, hanem egy kis darab Magyarország, erdélyi magyar ízekkel és vendégszeretettel fűszerezve.