Manótarisznya Lyonban

A picik ismerkedése a magyar kultúrával

/ Györgypál Enikő /
györgypal.eniko képe
Mi a Manótarisznya? Oda minden huncutság belefér, mondogatjuk. Lyon és környékének mondókás foglalkozása ez. Amint felcsendül a ''Baba, gyere játszani/Baba, gyere labdázni”, öröm tölti be a teret. Játékosan gyarapodik a gyerekek szókincse és tapasztalata a magyar kultúrával.
A mese idejeelőkészületekBaba, gyere labdázni

Lyonban felismerte a magyar közösség, hogy gyerekeiknek fejlődési szintjüknek megfelelően differenciált magyar oktatásra van szükségük. Életkori sajátosságok és a magyar nyelvi fejlettségi szintjük alapján három csoportban foglalkozunk a havi gyerekfoglalkozásokon a gyerekekkel. A havi gyerekfoglalkozások kiegészítő tevékenységei a Vándortarisznya és Manótarisznya. Ezek az alkalmak is különböző korosztályok családoknál zajló foglalkozása a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasának vezetésével, közreműködésével. Közülük a legújabb a Manótarisznya, amely novemberben indult útjára, azóta már a harmadik alkalmat készítjük elő azokkal a lelkes anyukákkal, akiknek “Manói” vannak, 1 és 4 év közötti gyerekeik. A szülők igénye és lelkesedése szülte a foglalkozást, amelyet igyekszünk együtt formálni.

Az első alkalmak után már sikerült kialakítani egy programot, összeállítanunk egy listát, amely mentén haladunk. A folyamatos ismétlés, a fokozatos bővítés elvét követve építjük a picik szókincsét, segítve őket a magyar kultúrával való örömteli találkozásban. Mesével, uzsonnával és közös játékkal tarkítjuk még ezeket az alkalmakat, annak függvényében, hogy az adott családnál mire van igény és lehetőség.

Eddigi tapasztalataink alapján nemcsak Manótarisznyás gyerekek, de szüleik között is épül a barátság. Igazi élmény részese lenni ennek a tapasztalatnak. Ha önfeledten mondókázó, játszó gyerekeket és anyukákat szeretnétek látni, akkor várunk Manótarisznyázni Lyonba.