Magyar mozi Uruguayban

/ Mostafa Nóra Farida /
mostafa.nora.farida képe
Az Uruguayi Magyar Otthonban szeptember elején elindult egy új rendezvénysorozat, a magyar mozi ”Cine Húngaro” néven.

A program keretein belül heti rendszerességgel kortárs és klasszikus magyar filmeket nézünk, valamint a vetítések után beszélgetéseket tartunk az aktuális filmről. A közösség számára filmvetítések szervezése már egy ideje a terveim között szerepelt, ugyanis korábban már több rövid filmvetítést tartottam online a nyelvi csoportjaimnak, amelyeket nagy érdeklődéssel fogadtak. Azonban a járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt eddig nem volt lehetőség közösségi programok megtartására, így a személyes vetítések, nagyjátékfilmek még várattak magukra.

A javuló uruguayi járványhelyzetnek hála, augusztus elején az Uruguayi Magyar Otthonban is elkezdődött több foglalkozás személyes megtartása; így a magyarfilm-vetítés is kezdetét vehette.

A Cine Húngaro első vetítését egy kortárs magyar filmmel kezdtük, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét néztük meg magyar nyelven, spanyol felirattal.  A vetítés után beszélgettünk a film nemzetközi és hazai sikeréről, a látvány és történet kapcsolatáról.  A program második vetítésén egy klasszikust választottam, Huszárik Zoltán Szindbád című művét. Beszéltünk a film irodalmi vonatkozásáról, Krúdyról és a film asszociatív szerkezetéről.

Az következő hetekben további terveim között szerepel, hogy az uruguayi magyar közösség mellett a montevideóiak is megismerkedhessenek a magyar kultúrával és a magyar filmek széles palettájának egy részével.