Magyar állampolgársági eskütétel Jönköpingben

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. szeptember 18-án, vasárnap, a késő délutáni órákban hivatalos és egyben szűk baráti körben megtartott, magyar állampolgársági eskütételen vehettem részt Jönköpingben, a Svédország szívében elhelyezkedő városkában. Dr. Szabó Sándor Balázs, svédországi magyar konzul közreműködésével, ünnepélyes keretek között történt az eskütétel. A svéd társasház belső udvarán lobogott a magyar és a székely zászló.
Magyar állampolgársági eskütételMagyar állampolgársági eskütételMagyar állampolgársági eskütételTompa Réka Orsolya

Tompa Orsolya Réka 2 gyerekes anyuka tette le az esküt, aki 7 éves kora óta él Svédországban. 

Őt kérdeztem, miért volt számára fontos a magyar állampolgárság.

– Régi álmom válhatott valóra, és őseim miatt tettem le az esküt. Édesapámnak, Tompa Lászlónak volt a vágya, hogy egyszer újra magyarok lehessünk. Mindig ezt mondta: "Meglátjátok, újra magyarok leszünk!"  Ő sajnos nem élhette meg, hogy magyar állampolgár lehessen. Erdélyben élt, 2008-ban elveszítettem. 62 évesen halt meg, román állampolgárként, magyar szívvel. Valahol mindig magyarok voltunk, de politikai döntések miatt elvették papíron. Lélekben mindig magyarok voltunk így is. Talán ezért tartottuk erősebben a magyarságtudatot, mert tiltott volt magyarnak lenni.

Székely ruhában vagy. A szekrényedben lapult egy ruha?

– Igen, van ruhám, a gyerekkori székely ruhám, már sajnos kicsi. - mondja nevetve. –  Azonban nővéremtől, Andreától kértem ezt kölcsön. Egyébként tervben van, hogy Erdélyben csináltatok magamnak székelyruhát. Jeles alkalmakra szívesen felhúznám. 

Dr. Szabó Sándor Balázs konzult kérdezve tudtam meg, hogy statisztikai adatok szerint évente 50-60 főre tehető a Svédországban élő magyarok részéről az állampolgársági eskütétel. 5-6 évvel ezelőtt ez a szám körülbelül 150 volt. A konzul úr elmondása szerint ez a második alkalom, hogy háznál történt az eskütétel. 

Az esemény koccintással, baráti beszélgetéssel zárult. A magyar pezsgő sem hiányozhatott.

Nekem is teljesülhetett egy álmom, hogy részt vehettem egy ilyen eseményen. Tavaly erdélyi tartózkodásomon  során folyamatosan vágyaim között szerepelt, hogy részt veszek egy eskütételen, és nem gondoltam, hogy 3 hetes svédországi tartózkodásom után az álmom valóra vágyik. Köszönöm, hogy jelen lehettem!