Madártej Uruguayban

/ Szakács Zsuzsanna /
szakacs.zsuzsanna képe
Azt hihetné az ember, hogy Dél-Amerikában nem gyakori vendég a pörkölt, a töltött káposzta vagy a madártej. Azonban ez nem így van, hiszen az uruguayi magyar családok asztalán ezek az ételek rendszeresen megtalálhatóak. Persze, ahogy mindenhol, itt is van, aki jobban elmélyül a magyar konyhaművészetben és van, aki nem annyira. A kevésbé rutinosak kedvéért gondoltuk, hogy itt az ideje szervezni egy főzőtanfolyamot, mely lehetőséget adna arra, hogy a magyar konyha klasszikusait saját kezűleg készítsék el

2016. október 29-én került sor az első közös főzésre, ahol meleg fahéjas almalevest, kolbászos lecsót, krumplifasírtot és Gundel palacsintát készítettünk. 22 lelkes érdeklődő gyűlt össze, volt köztük teljesen kezdő és olyan is, aki rutinos szakács.

Az ételek elkészülte után szavaztunk, kinek melyik volt a kedvence. A legmegosztóbb talán a meleg almaleves volt, bár sokan szerették, de sokak számára szokatlan volt az édes-savanykás leves, inkább desszertnek tudnák elképzelni, mintsem főételnek. A közös főzést közös vacsora követte és teljes volt az egyetértés abban, hogy sokuknak jutott eszükbe a gyermekkoruk és nagymamájuk főztje, amit annyira szerettek.

2016. november 27-én került sor a második alkalomra, melyen 18 fő vett részt. Ezúttal a menü daragaluska leves, májgombóc leves, töltött káposzta, madártej, sajtos-krumplis stangli és sós perec és csöröge volt. Ezt az alkalmat is közös vacsora zárta és az elégedettség, hogy most már saját kezűleg is könnyedén az asztalra varázsolhatóak azok a receptek amelyeket eddig főleg csak a nagyszülők tudtak elkészíteni.

Az első alkalommal Szenek Irén volt a csoport főszakácsa és szervezője, a második alkalommal pedig Shirley Gorfain. Mindketten remekük főznek és a magyar közösség mindig bátran fordulhat hozzájuk, ha magyar receptekről van szó: sok tapasztalattal és jó tanáccsal tudnak szolgálni. Vicky Gorfain pedig kitűnő szervezői készségről tett tanúbizonyságot, hiszen minden apró részletre odafigyelve készítette elő a konyhát, a hozzávalókat és az eszközöket.

A tanfolyamot a részvételt igazoló oklevelek átadásával zártuk és azzal a reménnyel, hogy nemsokára újabb alkalom nyílik a találkozásra és a közös főzésre!