Lyoni gyerekfoglalkozás

Mátyás udvarában

/ Györgypál Enikő /
györgypal.eniko képe
Mátyás udvarában találtuk magunkat február 4-én.
Készülnek a koronák és a pajzsokolvasnak a "nagyok"lakomázókreneszánsz táncok

Lyonban a háromszintű gyerekfoglalkozásaink elindulásával a közösséghez tartozó gyerekek életkoruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő magyar nyelvű oktatásban részesülnek. Ezek teszik ki a gyerekfoglalkozások alapját, valamint ezek után kerül sor egy-egy tematikus foglalkozásra. Az aprók, a manók mondókázás után ügyességi játékokkal gyarapították eddigi tapasztalataikat. A középső csoport kézműveskedett. Csuda szép koronák és pajzsok készültek a kezük alatt. Ha már Mátyás király pajzsa Párizsban van, akkor nekünk is készülhet pajzs, gondoltuk.

A nagyok már egyre otthonosabban mozognak az írás-olvasás terén. Velük az egyesület magyartanára foglalkozik, nagy hozzáértéssel.

Ezt követően a lyoni Magyar Ház csupa előkelőséggel telt meg a muzsikaszóra. Királylányok, hercegek, lovagok töltötték be a teret, és  fejedelmi lakomát ültek. A szülői gondoskodás és lelkesedés roskadásig rakott asztallal lepte meg a kis előkelőségeket.

Zenészeink: Gábor Éva és ifj. Gábor Áron, reneszánsz zenével hívta táncba a jelenlévőket. Horváth Emma pedig igazi reneszánsz lépéseket varázsolt elő a kis lábacskákból. Volt ott nagy öröm és vígaszság.

A király? Sejthetitek. Épp házon, akarom mondani, váron kívül tartózkodott. Csak koronája díszelgett a párnán. Ismét álruhában járja az országot, tán már a világot.