„Legyetek irgalmasok!" - adventi lelkinap Kölnben

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
Sebestyén Péter atya Marosvásárhelyről érkezett közénk, hogy december 2-án és 3-án adventi lelkinapot tartson a Köln környékén élő magyaroknak. A pénteki napon nyitómise keretében vezette fel a hétvége témáját: az irgalmasságot. Szombaton elmélyülve az irgalmasság cselekedeteiben értékes gondolatokkal gazdagította hallgatóságát.

A St. Aposteln plébánia közösségi termében tölthettünk együtt egy értékes napot azokkal, akik Sebestyén Péter atya által tartott lelki napon vettek részt. A pénteki nyitó misén magát az irgalmasság fogalmát boncolgatta a prédikációban Péter atya, hogy közelebb vigyen minket ehhez a sokrétű jelentéstartalommal bíró, nehezen értelmezhető fogalomhoz.

A szombati nap gerincét az irgalmasság testi és lelki cselekedetei adták. Ezek a cselekedetek, amelyeket Jézus maga fogalmazott meg számunkra, nagyon aktuálisak, és különösen advent elején érdemes átgondolni, hogy mi magunk mennyire gyakoroljuk őket.

              

Az elmélkedések során szóba kerültek olyan hétköznapi, fontos témák, mint a házasság, barátság, emberi kapcsolatok. Mennyire fogadjuk el a vigasztalást, mennyire tudunk mi vigasztalni, megbocsátani? Hogyan tűrjük a nehézségeket? Az előadó többek között felhívta a figyelmünket arra is, hogy a mi felelősségünk és feladatunk jelezni a körülöttünk élőknek, ha hibáznak és téves úton járnak, és segíteni másokat. Az elmélkedéseken elhangzott kis történetek még szemléletesebbé és színesebbé tették az előadásokat.
 

Az irgalmasság testi cselekedetei:
1. az éhezőknek ételt adni,
2. a szomjazóknak italt adni,
3. a szegényeket ruházni,
4. az utasoknak szállást adni,
5. a betegeket és
6. a börtönben levőket látogatni,
7. a halottakat eltemetni.
Az irgalmasság lelki cselekedetei:
1. a bűnösöket meginteni,
2. a tudatlanokat tanítani,
3. a kételkedőknek jó tanácsot adni,
4. a szomorúakat vigasztalni,
5. a bántalmakat békével tűrni,
6. az ellenünk vétkezőknek megbocsátani,
7. az élőkért és holtakért imádkozni.

Miközben a felnőttek fent az előadásokat hallgatták, a gyerekek lent kézműveskedtek, és adventi társasjátékot játszottak. A játék végén mindenki egy feladatot kapott a hétre (pl. Rakj rendet a szobádban!), így a gyermekek játékos formában szintén adventre és a közelgő ünnepekre hangolódhattak.

                 

A „batyus ebéd" elképesztően bőséges volt, minden puttonyból előkerültek a finomabbnál finomabb ételek, aki meleg ebédre vágyott, azoknak frissen főzött virsli is készült. A közös étkezés után tartottunk egy óra szünetet, ami alatt mindenki sétálhatott a városban. A napsütéses gyönyörű időben, friss levegőn eltöltött idő jó lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy megemésszük egyaránt a finom ebédet és az értékes gondolatokat.

A pihenő után újabb elmélkedés következett, majd zárómisével végződött a gazdag program.

               

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy kis lelki töltekezéssel indulhatunk karácsony felé. A kapott üzenet mindenki számára egyéni, hiszen mindenki azt visz haza belőle, ami számára a legfontosabb. Vagy talán nem is lehet még egyelőre tudni, hogy a hétköznapok során egy-egy jelentős pillanatban melyik jut eszünkbe az irányt mutató gondolatok közül, és ad újabb lendületet, vagy támaszt.

Hálásak vagyunk Sebestyén Péter atyának, hogy eljött és megajándékozott minket ezzel a nappal, valamint a Kölni Magyar Lelkészségnek a szervezésért, a résztvevőknek az együtt töltött időért és nem utolsó sorban a finom ebédért!