Lausanne-ban új magyar néptánccsoport alakult

A Danubia

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Lausanne-ban január 8-án megkezdte próbáit az újonnan alapított Danubia néptánccsoport. A csoport létrehozásában főként a korábbi helyi csoport, a Lendvai László vezette Pillangó táncosai, és a genfi Pannonia csoport két korábbi alapítója segédkezett.
Felcsíki sorozat a tükör előttA csárdásfogásA kérdések mindig hasznosakA csoport logója

Jelenleg tíz lelkes és évtizedes tapasztalattal rendelkező táncos teszi ki a csoportot, de az új érdeklődőket, akár közeli városokból is, tárt karokkal várják. A csoport oktatója egy kanadai magyar házaspár. Ők magyarországi és erdélyi táborok során képezték magukat, illetve Kanadába (montreali és torontói tánchetekre) meghívott autentikus táncosok fellépései alkalmával sajátították el a magyar és erdélyi népek táncait, énekeit.

Lausanne-ban, ebben a dinamikus, vonzó városban több évtizede  működik a Pillangó együttes. A csoportvezető elhunytával óriási űr támadt a magyar néptánc kedvelői körében. Ugyanakkor Genfet sokan túl messzinek tartották, hogy csatlakozzanak a Pannoniához, hiszen az este 22:00-kor véget érő próbák után nem egyszerű hazajutni, ha valakinek nincs kocsija. Így tehát felkértek a lausanne-iak, hogy segítsek nekik új kezdeményezésük megvalósításában, ami nagy öröm volt számomra. A Pannonia egykori alapítói közül ketten is Lausanne-ba költöztek az elmúlt évek során, így komoly tapasztalattal a hátuk mögött tudták az új projektet beindítani, ismerve egy ilyen tervvel járó feladatokat.

A város elhelyezkedéséből fakadóan egy svájci táncház központot szeretnénk teremteni Lausanne-ból, ahol könnyen vendégül láthatjuk a genfi, berni, zürichi és akár franciaországi tánccsoportokat. Remélem, sok hasonlóan lelkes taggal bővül majd a csoport a közeljövőben, mert óriási potenciál van ezekben az értékes emberekben!