Könnyebb már az iskolatáska

/ Bartos Krisztina /
bartos.krisztina képe
Már három hónapja kint vagyok Queensland államban, ahová – többek között – azért jöttem, hogy az itteni magyar gyerekeket tanítsam.
Szivárvány Gold Coast-i Magyar IskolaTáncházA brisbane-i Magyar Ház kiscsoportosaiA brisbane-i Magyar Ház nagycsoportosai

Az első számú iskolám a Szivárvány Gold Coast-i Magyar Iskola, ahol az idősebb gyerekek csoportját kaptam meg. A gyerekek létszáma nagyon változó hétről-hétre, sajnos előfordul, hogy kevesen vagyunk, de akik eljönnek, garantáltan gazdagabban mennek haza. Amikor nem valamilyen ünnepségre készülünk (mert ugye felléptünk az augusztus 20-i ünnepségen és a Hungaro Fesztiválon is), akkor a sok játék mellett a Balassi-füzeteket felhasználva tanulunk. Megnézünk egy népmesét és a hozzá tartozó játékos feladatokat oldjuk meg, sokat beszélgetünk, rajzolunk, nevetünk. A játékokba, mesékbe észrevétlenül belecsempészek egy kis nyelvtant, kulturális ismereteket és helyesírást is. A Hungaro Fesztivál alkalmával Sydneyből és Perthből idelátogattak az ottani ösztöndíjasok, akikkel közösen szerveztünk az iskolásainknak táncházat, valamint népi játékokat is játszottunk. Összességében nagyon jó hangulatú, és mindenki számára hasznos csütörtök délutánokat szoktunk együtt eltölteni, hiszen én is sokat tanulok az itt szerzett tapasztalataimból.

A Szivárvány Iskola mellett már kezdettől fogva tartok foglalkozásokat Brisbaneben a vasárnapi istentiszteletek alatt. Az első órában a fiatalabbakat várom, általában öten szoktunk lenni. Itt is sokat játszunk, társasjátékokat is, ismerkedünk a magyar helyesírással, sokat mesélünk, és itt is elő szokott kerülni valamelyik Balassi-füzet. A második órában idősebb gyerekek jönnek, általában hárman. Nekik már komolyabb beszélgetős feladatokat, speciális szókincsfejlesztő foglalkozásokat tartok, és bújtatottan foglalkozunk a nyelvtannal is.

Fekete Ilona vezetésével minden második szombaton van Brisbane egyik könyvtárában magyar iskola, ahová augusztus óta már én is besegítek. Örömmel tapasztaltam, hogy ide nagyobb létszámmal érkeznek gyerekek, korcsoportokra bontva tudunk itt is tanítani. Minden foglalkozásnak megvan az adott témája, amit igyekszünk sokszínűen, érdekesen feldolgozni. Kimondottan lelkesek a gyerekek, a tanárok és a szülők is, mindenki örül, hogy magyar környezetben lehet.

A legfrissebb feladatom pedig legalább olyan izgalmas, mint az eddig bemutatottak. Három hete merült fel, hogy besegíthetnék Szabó Ágnesnek Adelaideból, aki skype-on tanít magyar nyelvből vizsgázni készülő tinédzsereket. Így szerda esténként én is ilyen módon készülök a vizsgára a három lelkes fiatallal. Nehézséget okoz persze, hogy időnként nem a legjobb minőségű a kapcsolat, de egy kis technikai probléma nem állhat a magyar nyelv gyakorlásának útjába!

Bízom benne, hogy az itt-tartózkodásom második fele is legalább ilyen hasznosan és vidáman fog telni, én ezért a jövőben is minden tőlem telhetőt meg fogok tenni.