Kenyérsütő versennyel egybekötött megemlékezés Gold Coast-on

/ Róth Eszter /
roth.eszter képe
Az államalapítás ünnepe alkalmából színes programmal készültünk a Gold Coast-i magyaroknak. Ünnepi műsort szerveztünk, amiben megemlékeztünk az államalapításról és Szent Istvánról; később pedig a házikenyér-sütő verseny díjazására került sor.
Államalapítás ünnepe

A Szivárvány Magyar Iskolai tanulóival sokat készültünk az előadásra. A gyerekekkel magyar népdalokat énekeltünk – amelyeket ukulelén kísértem – és az ünnephez kapcsolódó verseket szavaltak a tanulók. A műsorban vendégelőadók is voltak, ők ünnepi beszédükkel és énekükkel emelték a megemlékezés színvonalát.

A műsor után a kenyérsütő verseny értékelése következett. Hetekkel előre meghirdettem egy házikenyér-sütő versenyt és arra buzdítottam a magyarokat, hogy vegyenek részt a megmérettetésen. A feladat az volt, hogy süssék meg otthon saját receptből házikenyerüket. A jelentkezők nagyon szép és finom kenyereket készítettek! 

A zsűri tagjai között helyet kapott egy hivatásos pék, valamint két hölgy a közösség tagjai közül. Ők pontozták a kenyereket különböző szempontok alapján, majd összesítve megszületett a végeredmény. Mindegyik résztvevő oklevélben részesült, az első három helyezett külön ajándékot és érmet is kapott. Az ajándékok mind magyar termékek voltak, bor, pezsgő és sör.

A zsűrizés után minden résztvevő megkóstolhatta a kenyereket, vajjal, szalonnával kísérve. A visszajelzések alapján mindenki nagyon jól érezte magát, így sikeresen zártuk a programot.