A Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány bemutatkozása Hagenben

Pozitív gondolkodású magyar közösség a gyarapodásért.

/ Pacsura Dávid István /
pacsura.david.istvan képe
Az Alapítvány képviseletében Magyarországról az alapító, Tarnai Tamás érkezett, kiegészülve 3 további segítővel. A Németországban élő magyar résztvevők száma 9 fő volt, így összesen velem együtt 14-en jöttünk össze.
A Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány bemutatkozása HagenbenA Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány bemutatkozása HagenbenA Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány bemutatkozása HagenbenA Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány bemutatkozása Hagenben

A Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány 2019. január 18-20. között tartotta bemutatkozó hétvégéjét Hagenben. Még ősszel beszéltünk arról, hogy élve a KCsP által rendelkezésemre álló lehetőségekkel és körülményekkel, vállalom a főszerepet egy itteni esemény megszervezésében, ami mostanra körvonalazódott. A helyszín kiválasztásában és lefoglalásában nagy segítségemre volt Münnich-Ákontz Ildikó mentorom. A hétvégét a Jugendbildungsstätte Don Bosco-ban tölthettük, amely minden tekintetben megfelelt a céloknak, elvárásoknak.

Néhány mondat az Alapítványról:

„Rohamosan egységesülő világunkban a hagyományos értékek pusztulása megállíthatatlannak látszik. Mi több, nemzetek, kultúrák, a természettel összhangban élő közösségek létét fenyegeti a lassú, de biztos sorvadás. A tárgyi és szellemi értékek eltűnése folyamatos és egyre fokozódó ütemű. Ennek a folyamatnak a megállítására, a sorvadás és pusztulás folyamatának megfordítása érdekében, a Kárpát-medence értékeinek számba vétele, kutatása, megőrzése és bemutatása érdekében hoztuk létre Alapítványunkat. Célunk, hogy megoldásokat és modelleket dolgozzunk ki az értékvesztés folyamatának megállítására, és ezekkel mintát mutassunk a Kárpát-medencében még meglévő természeti, társadalmi és kulturális értékek megőrzésére. További célunk egyedi programok kezdeményezése, tényleges értékmentő és érték teremtő munka végzése, példát mutatva ezzel a teljes Kárpát-medencei magyar társadalom egészének.” (forrás: az Alapítvány weboldala - http://magyar-ertekmentes.hu/)

Jelmondatuk: „Pozitív gondolkodású magyar közösség a gyarapodásért."

Az Alapítvány képviseletében Magyarországról az alapító, Tarnai Tamás érkezett, kiegészülve 3 további segítővel. A Németországban élő magyar résztvevők száma 9 fő volt, így összesen velem együtt 14-en jöttünk össze.

A magyarországi csapat pénteki érkezése után egy kellemes reggeli mellett munkamegbeszélést tartottunk, majd rövid városnéző séta keretében megismerkedtek Hagennel. Ebéd és újabb „stratégiai” megbeszélés után elfoglaltuk a szállásunkat, és vártuk az érkezőket. Közös ismerkedős vacsorát követően a közösségi teremben csapatépítést tartottunk: mindenki bemutatkozott, és különböző játékokkal oldottuk a hangulatot, segítettük az ismerkedést. Ezután a csapat átvonult a kandallószobába, ahol kellemes tűz mellett már felhőtlenül, kötetlenül beszélgettünk, énekeltünk.

Szombaton a reggeli ébresztő után közösen megreggeliztünk, és egy kis energizáló játékot követően megkezdtük a kicsit komolyabb közös munkát. A tematika fontos része az együtt gondolkodás, aminek során a magyarságot érintő problémákat, veszélyeket, lehetőségeket és megoldási javaslatokat beszéltük meg részletesen. Ezzel el is ment a délelőtt, közös ebéd után a létesítményhez tartozó kis templomot néztük meg, ahol szintén lehetőség nyílt az együtt éneklésre – megható pillanatokat éltünk át együtt itt. A nap Tarnai Tamás prezentációjával folytatódott: részletesen bemutatta az Alapítvány célkitűzéseit, értékrendjét, az eddigi eredményeket, valamint vázolta az általuk kidolgozott koncepciót, amelynek mentén minden tenni akaró csatlakozhat a magyar értékek megmaradásáért folytatott „harcba”. A szombati programot közös vacsorával és a nap értékelésével zártuk, ezután az előző este megkezdett kötetlen beszélgetést, éneklést folytattuk, és amikor a hangulat a tetőfokára hágott, tánccal is kiegészítettük. A magyarországi csapat vasárnap hajnalban hazaindult, a még ott maradókkal együtt megreggeliztünk, és egy felrázó, vidám játékot követően mi is elhagytuk hétvégi szállásunkat.

Mind az otthoni, mind a kinti csapat nagyon lelkesen indult neki a közös munkának, és ez a lendület ki is tartott végig. Nagyon jó kis közösség formálódott, ami jó alapja lesz a jövőbeli együttműködésnek; biztonsággal mondhatom, hogy ez a történet még folytatódni fog. A Magyarországról érkezettek átfogó képet kaphattak arról, milyen az élet magyarként Németországban, a helyi csapat pedig megismerhette az Alapítvány által kínált lehetőségeket a magyar értékek megőrzésére. Felemelő érzés volt látni, hogy magyar emberek a mai magyar határokon belülről és kívülről (a résztvevők között akadtak felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, erdélyi származásúak is), határokra való tekintet nélkül képesek egy emberként, egy irányban gondolkodni; és hogy a diaszpórában, távol Magyarországtól élők számára is kiemelt fontosságú a magyarságuk megőrzése, amiért adott esetben erejükön felül is hajlandóak tenni.

Összességében tehát a teljes hétvége nagyon eredményesnek bizonyult, kivétel nélkül bizakodva tekintünk a közös jövőbe, remélve, hogy még sok ilyen és ehhez hasonló alkalom lesz minőségi együttlétre.