Karantén: kapcsolat, kaland és kreativitás

Mi így próbáljuk meg ötletesen átvészelni a bezártságot

/ Molnár Judit /
judit.molnar képe
Ugyan a karantén kezdeti napjai igencsak nagy fejtörést jelentettek számunkra, hisz még csak két hete voltam a közösségben mikor elvágták a kapcsolatot köztünk, egy kis kreativitásnak és improvizációnak köszönhetően hamar beletanultunk, hogyan hozzuk ki a legtöbbet a helyzetből.
A Zoom segítségével tanulunk néptáncolniA kvíz mindig sok embert vonzMost online tanulunk együttA gyerekek lelkesen rajzolják le az órán tanultakat

A különböző tematikájú előadások és összejövetelek mellett elindultak Zoom-on keresztül a gyerek és felnőtt magyarórák is, amelyek mára már nagy sikerrel zajlanak. A gyerekórákon énekelünk, meséket nézünk, szótanuló és egyéb nyelvi játékokat játszunk. Legutoljára például egy dobókocka segítségével kisorsoltuk, milyen színű tárgyat kellett keresni a gyerekeknek a lakásukban, hogy megmutassák azt a kamerának. Ezzel a fiatalok a színek és tárgyak neveit, illetve a számokat is gyakorolták. Egy másik alkalommal egy online társasjáték segítségével könnyű nyelvi feladatokat kellett megoldaniuk, hogy újra dobhassanak és tovább tudjanak haladni. Számomra is hihetetlen volt megtapasztalni, mennyi mindent át tudunk ültetni online változatba, és hogy a távolság ellenére sincs probléma azzal, hogy lekössük a gyerekek figyelmét.

Talán az egyik legemlékezetesebb alkalom a Szállást kérő róka című népmese megtekintése volt, mikor azután, hogy átvettük a mese legfontosabb szavait, együtt tekintettük meg a történetet. Ez arra inspirálta a gyerekeket, hogy gyönyörű állatos képeket rajzoljanak, amelyeket aztán a havonta megjelenő hírlapunkban tettünk közzé a szülők nagy örömére.

A felnőtt órákon kicsit összetettebb témákon keresztül, de ugyanolyan élvezetes és játékos formában ismerkedünk elődeink anyanyelvével. Múlt héten gondolatban elutaztunk nyaralni, ki budapesti, ki patagóniai, ki mexikói utazást képzelt el magának. Megtanultunk magyarul jegyet venni, bejelentkezni a hotelbe és útbaigazítást kérni. Játszottunk bingót a szavak könnyebb memorizálása érdekében és akasztófát az ABC betűinek helyes kiejtésének gyakorlása végett. Már dolgozom azon, hogy rövid nyelvtani tippekkel teli YouTube videókkal is megörvendeztessem a közösséget, amely kérést és ötletet a lelkes nyelvtanulók fogalmazták meg.

Végül, de nem utolsó sorban nagy sikerrel és szintén virtuális formában zajlanak szabadidős tevékenységeink. Minden hónap első és harmadik szombatján stresszoldó magyar éneklésre gyűlünk össze, minden második és negyedik héten pedig Magyarországról szóló kvízt tartunk. A hangulat mindig bensőséges, sokat nevetünk, és új információkra teszünk szert hazánkról. Május utolsó hetében elindult a fiataloknak szóló klubunk is, ahol elsősorban a 15-30 éves korosztályt várjuk egy kis beszélgetésre és nyelvi játékokra.

Nagy örömünkre szolgál, hogy miután néhány eseményt megnyitottunk a többi diaszpóra számára, mi is egyre több meghívást kaptunk történelmi, kulturális és országismereti előadásokra. Együtt táncoltunk a Buenos Aires-i Regős tánccsoporttal és még Uruguyaba is eljutottunk egy előadás erejéig a Hogar Húngaro kedves meghívásának köszönhetően. Bár sokat panaszkodunk arról, a karantén mennyire korlátoz minket, fontos észrevenni és értékelni közösségteremtő erejét és azt, milyen szinten összehozta a spanyol ajkú diaszpóraközösségeket. Persze azért azt nem állítjuk, hogy nem várjuk tűkön ülve, hogy szeretett székházunk újra megnyithassa kapuját a látogatók előtt.