Karácsonyi ünnepség a montreáli magyar iskolában

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
Beköszöntött a december. A montreáli magyar iskola tanulói számára pedig elérkezett a pillanat, amikor karácsonyi műsorban mutathatják be az egybegyűlteknek, szülőknek, nagyszülőknek, barátoknak és érdeklődőknek mindazt, amit korábban tanultak.
Karácsony a montreáli Magyar Iskolában

A magyar iskola a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom szomszédságában található.

A gyerekek már óvodás kortól járhatnak ide, ahol magyar nyelvi környezetben, lelkes és elhivatott pedagógusok kezei között játszhatnak, alkothatnak, tanulhatnak meséket, verseket, mondókákat. A következő korosztály (akiket a szerző tanít) 6-tól 10 éves korig, ők főként szókincsfejlesztő feladatokkal, játékos nyelvi gyakorlatokkal foglalkoznak. Az ennél idősebb korosztály nyelvvizsgára készült fel, illetve egy felnőttekből álló csoport is van.

Az ünnepség kezdetén a szeptember óta tartó nyelvvizsga-előkészítő kurzus résztvevői vehették át magyar nyelvből szerzett alapfokú nyelvvizsgájukat. Felkészülésükben dr. Gárdosi Rita volt segítségükre. A bizonyítványokat dr. Velki Magdolna vizsgáztató adta át. Kiemelendő, hogy minden vizsga 90% feletti eredménnyel zárult, a sikeres munkához ezúton is gratulálunk!

A műsorban, mely a plébániatemplom dísztermében kapott helyet, változatos műfajokkal képviseltették magukat kicsik és nagyok, az óvodásoktól a felnőtt csoportig. Elhangzott számtalan vers, felcsendültek hagyományos karácsonyi énekek és újabb, modern ünnepi dalok is. Az óvodások komplett műsorral kedveskedtek a közönségnek, hógolyózást imitáló koreográfiával, gyermekdalokkal és versikékkel melengették meg a közönség szívét. Az iskola felnőtt diákjai versekkel készültek. Ezt követően Molnár Katalin művésznő és testvére gyönyörű komolyzenei darabokat adtak elő.

Az ünnep megkoronázásaként fellépett a Bokréta néptáncegyüttes gyerekcsoportja, akik mezőföldi táncokkal kápráztatták el a nagyérdeműt. Ez különös ügyességet kíván, többek között a fiúknál botos-, a lányoknál üveges táncot jelent.

Bardosh Angela zongoraművész előadása zárta a műsort.

A színvonalas program után eljött a pillanat, amit a kicsik és még kisebbek leginkább vártak: egy krampusz társaságában megérkezett a Mikulás. Jöttére a gyerekek örvendezve felsorakoztak, ő pedig jóságosan fogadott mindenkit egyesével, ajándékokat osztott és mindenkihez volt egy-két kedves szava.