Karácsonyi gyermekfoglalkozás, kézműves vásár és minikoncert

így telt a december a cardiffi magyar közösségben.

/ Cservák Mária /
cservak.maria képe
Cardiffban december első fele igazán aktívan telt, mert kicsik és nagyok egyaránt a december 14-én megrendezett karácsonyi alkalmunkra készültünk. A sok finomság mellett rengeteg programmal is készültünk az eseményre: volt kézműves vásár, zenés-énekes minikoncert, közös néptánc tanulás, karácsonyi kvíz, karácsonyi témájú kézműves foglalkozások, babasarok, teaház, és természetesen karácsonyfa is.

Szorgos csapatmunkával és készülődéssel telt a december első fele a cardiffi magyar közösségben, ugyanis kicsik és nagyok mind a karácsonyi programra készültünk, melyet december 14-én tartottunk. Ez alkalomra zenés-táncos foglalkozással, kézműveskedéssel, karácsonyi minikoncerttel és kézműves vásárral is készültünk. 

A sok ötletre és a kevés időre való tekintettel már november végén elkezdtük tervezni mentorommal, Kürti Katinkával, hogy nagyjából mi lesz az elképzelés, és a november 30-i gyermekfoglalkozás után aztán bele is vetettük magunkat a munkába. Nagy örömünkre szolgált, hogy felkérésünkre több szülő is készségesen vállalta, hogy segít a tervezett programok megvalósításában, kivitelezésében.

Mentorom és az állandó segítők – Allen Melinda és Székelyhidi Andrea – mellett több szülő is süteménnyel, és egyéb finomságokkal készült az alkalomra, segített az előkészületekben, takarításban. Az egyik szülő, Dévay Viktória például elvállalta, hogy fenyőfát is hoznak párjával a foglalkozásra, Allen Melindával pedig közösen a fenyődíszeket szereztük be, azonban a karácsonyi foglalkozás napján a terembe belépve megpillantottuk, hogy már van karácsonyfa, ráadásul fel is volt díszítve. Ez volt az igazi karácsonyi meglepetés! 

A foglalkozás előtt megérkeztünk a segítőkkel, és kezdetét vette a közös teremrendezés, a teaház berendezése, a dekorálás, a karácsonyi zene beállítása, az asztalok berendezése a karácsonyi vásárhoz és a székek bepakolása a minikoncerthez. Majd miután a vendégek nagy rész már megérkezett, fél 3-kor kezdetét vette a karácsonyi program, melyet Kürti Katinka köszöntő beszéde és egy minikoncert nyitott. Fellépett többek között:

  • a hétvégi gyermekfoglalkozások egyik diákja, Bence is, aki karácsonyi zongoradarabokat adott elő,
  • Kürti Katinka, a gyermekfoglalkozások vezetője, aki Vivaldi: Tél című darabját játszotta el fuvolán,
  • Hanczár Gergő és Hanczár Csombor egy francia karácsonyi énekkel, melyet édesanyjuk, Kürti Katinka kísért zongorán,
  • én magam Juhász Gyula: Karácsony felé című versét szavaltam el,
  • ezen kívül pedig külön a nagyok 3, a kicsik pedig 2 karácsonyi dal közös eléneklésével léptek fel. A kicsik a dalt hangszerekkel - xilofonnal, csengettyűvel stb.- kísérhették a teljes zenei élmény érdekében.

Jómagam három karácsonyi éneket énekeltem, melyet a minikoncertet követő mesemondásba szőttem bele. A mese témája – az alkalomhoz illeszkedve – a szállást kereső Szent család és a kis Jézuska születésének története volt, melyet hurkapálcikás papírbábok előadásával és a gyerekek bevonásával, illetve karácsonyi dalbetétekkel próbáltam érzékletesebbé, átélhetőbbé tenni. 

A zenés-mesei részt mentorommal, Kürti Katinkával közös dalduettünk, a Csendes éj zárta. 

Ezután átrendeztük a termeket, ki-ki előpakolhatta mindazt, amit eladásra szánt, miközben a többiek kóstolhattak a konyhában elhelyezett finomságokból, süteményekből, vagy kávét, teát, forró csokit is készíthetett magának, aki akart. Az épület udvarán eközben megkezdte az árusítást a külön erre az alkalomra elhívott Szabó Csilla, aki finom kürtős kaláccsal és magyaros lángossal örvendeztetett meg bennünket. A karácsonyi vásárban kézműves ékszert, karácsonyi tésztadíszt, csalamádét, süteményt lehetett kapni, de a cardiffi magyar könyvtár egyes kiárusításra szánt könyveiből is válogathattak az érdeklődők. 

Miután mindenki kedvére szétnézett, vásárolt magának finom lángos, kalácsot, vagy épp kipróbálta a teakonyhát, kezdetét vette a rendezvény második része, mely során a nagyoknak karácsonyi kvízzel készültem, mialatt a kicsik Székelyhidi Andreával ötletes karácsonyi képeslapot készíthettek, Allen Melinda vezetésével pedig mézeskalácsot lehetett díszíteni. Ezután a nagyok kézműves foglalkozása következett, melyen különféle karácsonyi láncdíszeket készítettünk a gyerekekkel, Kürti Katinka pedig szegfűszeges narancsdísz készítését mutatta meg a kicsiknek, illetve Katinka kisfia, Hanczár Csege origamidísz készítésére tanított meg minket. Ezt követően egy kis közös táncra invitáltam a kicsiket-nagyokat, mely során somogyi ugrós körtáncot, alaplépéseket gyakoroltunk, melyhez az ötletet és a zenei alapot bristoli ösztöndíjas társam, Szabó Andrea mutatta. Ezúton is köszönet neki érte.

Ugyan a koncentrálás ennyi finomság, játék és program után már nehezebben ment a gyerekeknek, de a rövid idő alatt is nagyon élveztük a közös mozgás örömét, s ezzel a közös néptánccal zártuk a karácsonyi foglalkozást. Búcsúzóul mindenki kapott egy kis meglepetést és szaloncukrot is az élmények mellé útravalóul. Reméljük, hogy az új évben is minél többekkel találkozunk, s hogy a karácsonyi alkalmon megjelent új tagjaink is ismét ellátogatnak majd hozzánk, és tovább bővül majd a Cardiffi magyar csapat.

A cikkhez képgaléria is tartozik.