Karácsony Innsbruckban

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Decemberben KCSP ösztöndíjasként Innsbruckba látogattam, hogy a környékbeli magyar közösséggel személyesen is megismerkedjek, valamint az adventi és karácsonyváró programjaikon részt vegyek.
sxxx

Érkezésem napján a magyar nyelvi oktatásba nyerhettem betekintést Antalóczy Izabella jóvoltából. A gimnázium felső tagozatának óráján vettem részt,hangulatos karácsonyváró óra volt, teával, beszélgetéssel, meseolvasással és közös énekléssel. Jelenleg nyolc diák jár ebbe a csoportba. Emellett az alsó tagozatosoknak is van nyelvórája.

Az anyanyelvi oktatás lehetőségét, az osztrák állam minden népcsoportnak és minden iskolának egységesen biztosítja. Ennek előnye az is, hogy az osztrák gimnáziumokban tanuló diákok kiválthatnak anyanyelv-tárgyukkal egy másik idegen nyelvet, tehát lehetőség van érettségizni is magyarból.

Este több magyar vezetővel beszéltem egy tervezett kirándulásról, mely a diaszpórában élő magyar gyerekek Magyarországra látogatását ösztönzi.

Másnap a 79. sz. Dr. Kozma György JS cserkészcsapat karácsonyi ünnepségén jártam. Bárka jellegű, fűtött kápolnában zajlott az esemény. Köszöntő gondolatokat mondott Bartha Réka református lelkész, majd a lelki ráhangolódást vezette. Bennem mélyen megmaradt az a gondolat hogy: ha kész lett minden sütemény, ha nem, ha becsomagoltunk minden ajándékot, vagy éppen elcsúsztunk mindennel, Jézus akkor is megszületik újra, eljön karácsony este. Ez az igazi lényeg és az ünnep maga. A szívünket erre kell felkészíteni, és a szeretteinket értékelni, együtt lenni. A több mint 30 fiatalból és gyerekből álló csapat Madách Imre: Az ember tragédiájából indult ki ünnepi műsoruk elkészítésekor. Ez volt a kerettörténet ami elindította a zenékkel, versekkel tűzdelt programot. Az advent 24 napját 24 produkció szimbolizálta. Mindenki meg tudta mutatni a talentumát, tehetséges színjátszókat láthattam, valamint volt aki gitáron, vadászkürtön vagy más hangszeren játszott ügyesen. A legkisebbek sem maradtak ki a feladatokból, angyalkaként, táblát felmutatva az adventi naptár feladatát látták el. Az ötletes és ügyesen kivitelezett műsor után Schenk Angyalka cserkészparancsnok kért szót és vezetésével megemlékeztünk a San Francisco-i cserkészcsapat tragikusan fiatalon elhunyt őrsvezetőjéről Gerő Luca Katalinról, érte gyertyát gyújtottuk. 

Ezek után közösen elsétáltunk a Magyar Házhoz, ahol ételek-italok, és kézműves angyalokkal feldíszített karácsonyfa várta a gyerekeket. 

Vasárnap a Magyar Házba Hermann Glettler innsbrucki püspök látogatott el, ő tartotta az ünnepi misét. Az örömről beszélt, és arról hogy ki tudjuk mondani a másiknak, te vagy az én örömem! Két rövid mondat van ami végigkísérheti az életünket. Jézus én bízom benned, és Jézus te erősebb vagy! Ezeket minden helyzetben elővehetjük támaszként.

A szentmise után agapéra várták a híveket, finom karácsonyi sütemények és forralt borral láttak vendégül minket. Magyar népénekekkel leptem meg a közösséget. A tiroli magyarok jóvoltából tartalmas hétvégét töltöttem Innsbruckban.