Iskolalátogatások Jaraguá do Sulban

/ Molnár Orsolya Anna /
molnar.orsolya.anna képe
Az elmúlt három hónapban három iskolába látogattam el. Olyanokba, ahol a gyerekek nagy százaléka magyar származású lehet.
osztályteremcsoportképosztálykép20160928_113004_1.jpg

Jaraguá do Sulban az ilyen jellegű ismeretterjesztő munka nagyon fontos, mivel a közösség, mint olyan, nem jár össze, gyakorta nem is tudnak egymásról. A gyerekek tudják a kolonizálás történetét, de sokan nincsenek tisztában a felmenőikkel, így nagyon fontos, hogy felhívjuk a gyerekek és így a szülők figyelmét is arra, hogy van itt egy közösség, ami szeretettel és programokkal vár minden érdeklődőt. 

A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, mesét, dalokat - korosztálytól függően, akár slágereket is. A kicsik számára színezőt készítettem, a nagyokkal a magyar találmányokról beszélgettünk. Fontosnak gondolom, hogy olyasmikkel ismerkedjenek meg, amiről akár nap, mint nap eszükbe juthat a magyarságuk. Mondjuk, minden alkalommal, mikor kezükbe vesznek egy golyóstollat... Sokat kérdeztek arról, hol is van Magyarország, hogyan élünk mi magyarok. A Rákóczi Programnak köszönhetően a fiataloknak most remek lehetőségeik vannak az anyaország megismerésére, így kifejezetten fontos, hogy az egyesület tagjait olyan családokkal is gyarapíthassuk, ahol gyerekek vannak. A kontinuitás és megújulás szempontjából is nagyon fontos ez a fajta - mondjuk úgy, hogy toborzó, ismeretterjesztő - tevékenység. 

Az iskolák tanári karával egyeztetve, nagyon nyitottak lennének magyar iskolákkal való nemzetközi kapcsolatfelvételre, projektmunkákra. Ez mind a két fél számára igen gyümölcsöző lehetőség.