Hollandiai Mikes Kelemen Kör találkozója Vianen-ben

/ Bánkúti Dalma /
bankuti.dalma képe
A Hollandiai Mikes Kelemen Kör 2016. szeptember 25-én tartotta hagyományos összejövetelét, a vianen-i Magyar Otthonban, melyre minden alkalommal egy vendég előadót hívnak, hogy tartsa meg előadását különböző témakörökben.
mikesmikes

Ez alkalommal Marácz László, az amszterdami egyetem professzora tartott előadást: Összeomlik-e az Európai Unió a migrációs hullámok terhe alatt? címmel. Az előadás holland és magyar nyelven zajlott, mivel szép számmal voltak jelen holland érdeklődők is. A szervezők véleménye szerint az egyik leghosszabb előadás volt az elmúlt évek alatt, amely után vitafórum is kialakult. A 30 fős társaság érdeklődéssel követte a témát, késő este (majd’ 4 óra) beszélgetés után indult mindenki haza.

A Hollandiai Mikes Kelemen Kört 1951-ben alapítottak a Hollandiában tanuló magyar diákok. Céljuk a magyar műveltség ápolása és megismertetése volt Hollandiában. Ezt a hagyományt azóta is hűen ápolják, és negyedévente előadásokat tartanak a vianen-i Magyar Otthonban. A Kör fennállásának 50. évfordulójára kiadták a Mikes International negyedévente megjelenő internetes folyóiratot, amely azóta több nyelven is elérhető.

Az idei összejövetel előtt református istentisztelet is volt, ahol Nagy Gábor református lelkész Gógánváraljáról, Erdélyből volt az igehirdető.