Hogyan érjük el a közösség tagjait, ha nem találkozhatunk?

/ Varga Ramóna /
varga.ramona képe
Ebben az évben a vírushelyzet miatt az ausztráliai magyar közösségek klubjai zárva voltak, rendezvényeik elmaradtak, ezért felértékelődött a kapcsolattartásban az internet szerepe.
Istentisztelet élőben a facebookonA hétvégi iskola beköltözött a gyerekek otthonábaSzabó Attila lelkész, Varga Ramóna KCSP ösztöndíjasCimbora füzet borítója

A diaszpórában élő magyar közösségek számára nem minden nap adatik meg, hogy magyarul beszélgethetnek ismerőseikkel, vagy ápolhatják magyar gyökereiket; így nagy szerepük van az identitásuk megőrzésében a helyi szervezeteknek, kluboknak. Ezek a helyszínek 3 hónapig zárva voltak, ezért új eszközöket kellett keresni a kapcsolattartáshoz.

Sok rendezvény és közösségi esemény átkerült az internetre. Így lehetett vasárnaponként istentisztelet, szerdánként táncpróba, szombatonként magyar iskola a gyerekeknek, vagy éppen énekóra a lelkes jelentkezőknek. A vasárnapi istentiszteleteket élőben lehetett követni a Facebookon keresztül, majd felkerültek a közösség YouTube csatornájára, ami nagy népszerűségnek örvendett.

Szerda esténként Zoomon keresztül tartottunk táncpróbákat, ezekhez bárki csatlakozhatott. A közösségi felületek sokat segítettek a hétvégi magyar iskola tanárainak és diákjainak egyaránt, hiszen ezeken keresztül zavartalanul folytatódhatott a munka.

Elindítottam a Cimbora füzetet, ami egy heti rendszerességgel megjelenő füzet a gyerekeknek. Minden héten az éppen aktuális eseményhez kötődő témával foglalkozik. Témáink voltak – a teljesség igénye nélkül – a húsvét, anyák napja, a magyar tudomány ünnepe.  A közösség kérésére elindítottam egy blogot, ami a helyieknek szól, itt Magyarországhoz köthető filmeket, előadásokat, koncerteket gyűjtök össze.

Az internet még mindig nem helyettesíti a személyes kontaktust, de ilyen helyzetek esetén jól látszik, hogy milyen nagy segítség a kapcsolattartásban.