Gyülekezeti találkozó Hannoverben

/ Csöngedi Nikolett /
csongedi.nikolett képe
Közel 100-an vettek részt a Magyar Református Észak-németországi Lelkigondozói Szolgálat minden évben megrendezett gyülekezeti napján, amelynek keretein belül a szolgálat gondozásában álló hat gyülekezet (Hamburg, Bréma, Hannover, Hildesheim, Göttingen, Braunschweig) tagjai találkoznak, hogy egy teljes napon közösségben legyenek egymással és Istennel.
gyülekezeti nap Hannoverben 01Imre Sándor és feleségegyülekezetdr Szarka Miklós

2018. május 10-én Hannover gyülekezete volt a házigazda, s látta vendégül a szolgálat többi gyülekezetét. A találkozó az “Égető kérdések, éltető válaszok!” címet kapta.

A program 10:00 órakor kezdődött Menkéné Pintér Magdolna lelkészasszony köszöntésével, igeolvasással és imádsággal. Ezt követte Tóth Pál Zoltán Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas Mátyás királyról szóló zenés, játékos mesedarabja, melyben Deli Csanád (szintén ösztöndíjas) és magam is részt vehettünk. A gyermekek és felnőttek egyaránt nagyon élvezték az igazmondó juhász történetét.

Ezt követően dr. Szarka Miklós lelkipásztor, házasság és családsegítő, mentálhigiénés szakember, egyetemi tanár jött el közénk, hogy beszéljen nekünk és beszélgessen velünk a házasság témájáról. Többek között szó volt arról, hogyan készüljünk a házasságra, hogyan őrizhetjük meg a szerelmet, vagy hogyan kezeljük a konfliktusainkat. A finom ebéd eltöltése után egy bő másfél órás kötetlenebb program következett: városnézés valamint Mátyás királyról szóló játékos, barangolós kvíz között választhattak a jelenlévők.

Délután tovább folytatódtak az előadások: dr. Szarka Miklós mellett, az aktív időskorról, az öregedés terhéről beszélt dr. Imre Sándor, orvos, gerontológus aki Debrecenből érkezett közénk feleségével együtt.

De az ifjúságról sem feledkeztek el a szervezők. Minden korcsoportnak külön foglalkozás volt. A gyermekek népi hangszereket készítettek, a tini és az ifi csoportok pedig előadást hallgattak személyre szólóan bibliai történeteken keresztül, a párválasztás témájában.  

A találkozó úrvacsorás istentisztelettel zárult, amely nagyon meghitt, bensőséges volt, és igazi koronájává lett ennek az alkalomnak. Az este kötetlen beszélgetéssel, vacsorával folytatódott, s az utolsó vendégek 21:30 magasságában hagyták el a  gyülekezeti központot.

Ezúton is hálás szívvel köszönjük meg minden segítőnek, szervezőnek az áldozatos munkáját, s egyúttal Istennek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az alkalmat.