"Itt a farsang, áll a bál"

Farsangi mulatság a cardiffi magyar közösségben

/ Cservák Mária /
cservak.maria képe
Február 22-én farsangi mulatságot tartottunk a cardiffi magyar közösségben, melyet a Cardiffi Magyar Gyermekfoglalkozások szokásos helyszínén, a cardiffi Laughter Club-ban rendeztünk meg. Nagy örömünkre igen szép számmal érkeztek vendégek (kb. 55-60-an voltunk), és nem csak a gyermekfoglalkozásokra járó, régebbi tagok jórésze látogatott el, hanem több új család is megjelent az eseményen.

A farsangi programok főszervezője ezúttal is Allen Melinda, a gyermekfoglalkozások vezetője volt, de közreműködtem én is, illetve a közösség néhány tagja is segítette munkánk.

A mulatság a következőképpen zajlott:

Mentorom, én, és a segítők 13 órára érkeztünk a helyszínre, majd kezdetét vette a termek berendezése, a hangfalak kipakolása, farsangi zene indítása, a frissítők, rágcsálnivalók, farsangi fánkok kipakolása, a zsúrjátékokra, tombolára, arcfestésre való előkészülés, a terem dekorálása és a babasarok berendezése, a legkisebbekre is gondolva.

A vendégek 14 órára voltak hívva, akiket kezdéskor a már szépen feldíszített termek és vendégcsalogatónak farsangi zene várt. A szülők amint megérkeztek, annyira megörültek egymásnak, hogy egyből beszélgetni kezdtek, a gyermekek pedig természetesen játszani, s mutogatni a szebbnél szebb jelmezeiket egymásnak, így a programot egy picit később kezdtük csak el, hogy időt hagyjunk mindenkinek az újbóli „egymásra találásra”.

Az első program szülők és gyermekek közös kiszebáb készítése volt, melyet azért találtam ki, mert az előző farsangi előkészületek alkalmunkon többek között erről is szó volt, és kiderült, néhány szülő sem ismeri a kiszézés szokását és történetét, a gyermekek pedig még kevésbé. így miután már előző alkalmunkon meséltem nekik erről a népszokásról, úgy gondoltam, készítsék is el saját mini kiszebábukat, amit mindenki hazavihet. A kiszebáb elkészítését mentorommal, Melindával közösen terveztük meg, az elkészítést pedig ő vezényelte le az én segítségemmel. Kicsik és nagyok egyaránt örömmel vettek részt a készítésben, de a legnagyobb örömet és nevetést az váltotta ki, amikor megtudták, hogy a kiszebábot majd otthon szülői felügyelettel el is lehet égetni, ezáltal megszabadulva minden rossz, gonosz dologtól, készülve a tavaszi megújulásra.

A kiszebáb lázas készítése közben elkezdődött az arcfestés is Zsoldos Magdolna közösségi tag jóvoltából, aki teljesen ingyen elvállalta, hogy a farsangi alkalmunkon közreműködik arcfestéssel. Ezúton is nagyon köszönjük, hogy örömet varázsolt a sok kis lurkó arcára!

Eközben megérkezett a közösségi ház parkolójába az immáron második rendezvényünkön közreműködő Enjoy the Moment lángosos is, akitől előre megrendeltünk egy nagyobb mennyiségű lángost is, amelyet így sokkal jutányosabb áron kaptunk meg Szabó Csillától, a lángosok forgalmazójától. Ezúton is hálásan köszönjük neki az árengedményt, és a rendezvényen való készséges közreműködését.

A bábkészítés után tehát kezdetét vette az uzsonnaszünet, ki-ki kedvére fogyaszthatott a frissítőkből, süteményekből, lángosból, majd a mulatságot a kiszebábokkal és az előző foglalkozáson barkácsolt busómaszkokkal való énekes-hangszeres télűzés vette kezdetét: mindannyian -felnőttek, gyerekek egyaránt- kivonultunk a közösségi ház elé, s onnan közös farsangi énekekkel, csujogatással, farsangi maszkban és busó álarcokban indultunk körbe a közösségi ház körül, zenebonálva űztük el a telet, csalogattuk a tavaszt. A legkisebbek, akik még nem ismerték a mondókák, dalok szövegét, ugyanúgy élvezték a körmenetet, hisz legnagyobb örömükre most szabadon zajonghattak, csörömpölhettek az általuk választott zajkeltő eszközökkel, gyerekhangszerekkel.

A télűzés után aztán kezdetét vette a mindenki által nagyon várt farsangi fánkevő verseny. A versenyhez a fánkokat néhány szülő sütötte meg, akiknek ezúton is köszönjük, hogy a finomságokkal hozzájárultak az alkalomhoz.

A kicsik korosztálya, azaz a 3-6 évesek kezdték a versenyt, mely nagyon viccesre sikerült, főként, mivel eleinte nem tudták, hogyan fogjanak a fánkevésnek kéz használata nélkül. De ügyesen feltalálták magukat és meg is lett a verseny győztese hamar. A kicsiket a nagyok csoportja követte, azaz a 6-13 éves korosztály, akik már alig várták, hogy rájuk kerüljön a sor. Hősiesen küzdöttek, és annyira igyekeztek megnyerni a versenyt, hogy végül két első helyezett is lett.

Ezt követően zsúrjátékokkal folytattuk a farsangi mulatságot. Hogy mit lehetett játszani? Volt célba zokni, seprűtáncoltatás zenére, tánc újságpapíron, és székfoglaló is, a játékok vezetésében pedig rajtam kívül jórészt Székelyhidi Andrea segítő közösségi tag, illetve a mentorom, Allen Melinda működött közre. A játékok nagyon jókedvben teltek, igazán élvezték a gyerekek, hogy önfeledten játszhatnak. Mint minden játékban, úgy ezeknél a játékoknál is lettek nyertesek, azonban mind a kicsik mind a nagyok versenyén az első helyezett mellett a többi részvevő is kapott apróságot díj gyanánt, így rögtön jobb kedvre derültek azok a gyerekek is, akik nem nyertek egyik játékban sem.

Legvégére maradt a nap legizgalmasabb pontja: a tombolasorsolás és a jelmezfelvonulás. A tombolasorsoláson értékes nyereményeket lehetett nyerni, melyek egy részét a közösségi kasszába befolyt összegből vásároltuk, nagy része azonban közösségi felajánlásként érkezett, ezúton is nagyon szépen köszönjük a sok szülőnek, aki felajánlásával hozzájárult a rendezvényhez. A sorsolást úgy intéztük, hogy minden számot más-más gyerek és felnőtt húzhatott ki, a számhoz tartozó ajándékot pedig csukott szemmel választotta ki Székelyhidi Andrea, aki a tombolasorsolást vezette mentorommal, Allen Melindával közösen. A sorsoláson nyerni lehetett például különféle társas és logikai játékokat, kifestőt, magyar könyveket, filctollkészletet, magyaros édességeket mini pizzát, és a fődíj pedig egy házi készítésű torta volt, melyet Márton Beatrix Mária közösségi tagunk készített és ajánlott fel nekünk, a tortát pedig Kruzics Kinga közösségi tagunk felajánlotta szétosztani a közösségben, ezúton is nagyon köszönjük mindkettejüknek.

Az elhúzódó tombolasorsolás után már jelmezbemutatóra csak pici idő maradt, és a gyerekek is fáradtak, álmosak voltak, így a zsűri a díjat közös megállapodással Zsoldos Magdolna közösségi tagunk nagyobbik, sellő jelmezbe öltözött kislányának ítélte, mert a jelmez nem csak szép volt és mutatós, de teljesen kézzel készült, egyedi darab volt. Persze mondanom sem kell, a többi gyermek is mind egytől egyig nagyon kreatív jelmezbe bújt erre az alkalomra, szuperhőstől a hercegnőn át a karate mesteren keresztül a királyfiig mindenféle izgalmas maskara előfordult. Külön kiemelésre méltó, hogy egy-két szülő is komolyan vette a felhívást, és ők is beöltöztek a gyermekeik mellett, aminek szintén nagyon örültünk. A tombolaversenyt és a jelmezversenyt is úgy intéztük, hogy akik nem nyertek semmit, azok is apró jutalommal térjenek haza, így a rendezvény legalább olyan vidáman zárult, mint ahogy kezdődött. Köszönöm szépen ezúton is az összes közreműködő szülőnek, közösségi tagnak, aki valamilyen formában hozzájárult a rendezvényhez, és külön köszönet azoknak, akik ismét önként velünk maradtak a rendezvény utáni takarításban is részt venni a közös móka után. Külön örömömre szolgál a sok pozitív visszajelzés, mely a rendezvény végén és után hozzám, hozzánk érkezett, reméljük a lelkesedés meg fog maradni, és hogy minél több családdal találkozunk majd a következő alkalmainkon és a március 14-i walesi-magyar koncerten is!

A cikkhez galéria is tartozik.