Buenos (días) Aires!

Ígéretes kezdetek.

/ Tóth András /
toth.andras képe
Egy rendkívül aktív és sokrétű tevékenységeket folytató magyar közösségbe érkeztünk február végén.
Első próba a Regős TáncegyüttesselKaranténpróba

Cserkészet, hétvégi iskola, táncegyüttes és tánccsoportok, ezek csak azok a műhelyek, amelyekkel már az első napokban megismerkedtünk. Mindenhol nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, a mentorhelyettesünk már a reptéren várt minket autóval és elvitt magához, majd a szállásunkra. Aznap este már meg is hívtak minket vendégségbe a mentorunkkal együtt.

Nagy örömmel és lelkesedéssel kezdtünk bele a munkába, ami a mi esetünkben a táncoktatást jelenti. Már az első próba után éreztük, hogy minden csoportban nagyon vidám közösség dolgozik együtt, és hogy remek lesz közöttük tevékenykedni. Ez még az esetenként fennálló nyelvi nehézségek ellenére is azonnal érezhető volt. A nehézséget az jelenti, hogy a próbák magyar nyelven folynak és a csoportokban nem mindenki beszél magyarul. A néptánccsoportok megkapó közösségi erejét mi sem mutatja jobban, mint hogy több korosztály próbáin is találhatunk magyar felmenőkkel egyáltalán nem rendelkezőket, akiket a közösség és a magyar néptánc ereje varázsolt el és vonz évek óta a próbákra, találkozókra, megemlékezésekre, előadásokra.

Megérkezésünk után hamar elkezdtünk részt venni a március 15-ei műsorra való próbákon, melyet a helyi táncegyüttes egykori vezetője szervezett a lengyel kolóniával és mindkét nemzet cserkészcsapataival közösen. Lengyel részről még püspöki részvételre is számíthattunk. A szoros történelmi háttéren túl, a testvérnemzet jelenlétét az is indokolta, hogy a megemlékezés központjába Bem tábornok személye került. A műsorban megjelentek népdalok, néptáncok, versek.

 

Az élet közbeszól.

Pontosabban megjelentek volna, ha megrendezésre került volna a gyakorlatilag előadásra készen álló műsor.

Az ismert világjárvány rohamos terjedése miatt a március 15-ét megelőző napoktól kezdve, a legtöbb érintett államhatóság intézkedéseihez hasonlóan az argentin kormány is kihirdette járványügyi rendeleteit, melyeknek értelmében a személyes találkozások korlátozásai miatt, lehetetlen volt a műsort bemutatni, és a próbákat bármely csoporttal folytatni. Karanténba kerültünk.

Azóta mi is a digitális távoktatási módszerek elsajátításán dolgozunk, és ilyen csatornák segítségével igyekszünk eljuttatni és bemutatni a tananyagot a táncosoknak. Miközben mindenben követjük az itteni utasításokat.