Az iskolában az az íratlan szabály, hogy csak magyarul folyhat a kommunikáció

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
A Vancouveri Magyar Iskolában az idei tanévre harmincnégy magyar szülő íratta be a gyermekét, hogy a következő generáció is tovább ápolja a magyar nyelvet és kultúrát.
iskolafőzésiskola műsornyelvvizsga

„Az iskolánk célja a gyerekek magyar identitástudatának kialakítása, illetve megőrzése” – kezdte Demeter Zelma igazgatónő, aki már hét éve lelkes önkéntesként igazgatja az intézményt. „Ez nemcsak egy vasárnapi iskola, hanem egy olyan magyar gyerekközösség, ahol a diákok a szoros barátságok kialakítása mellett arra is lehetőséget kapnak, hogy tanulás közben, saját kortársaikkal gyakorolhassák a nyelvet. Sajnos az a tapasztalat, hogy azok a magyar gyerekek, akik itt születtek Kanadában, már egymással is automatikusan angolul beszélgetnének, azonban itt, az iskolában az az íratlan szabály, hogy csak magyarul folyhat a kommunikáció.”

Az igazgatónő elárulta, hogy náluk arra is van lehetőség, hogy a gyerekek vizsgát tegyenek magyarból, mint idegen nyelvből. „A Kálvin Magyar Oktatási Szövetség a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Idegennyelvi Továbbképző Központjával sikeresen együttműködve létrehozta Vancouverben ezt a vizsgahelyet” – folytatta az igazgatónő. „Legnagyobb örömünkre, nemrég számtalan növendékünk letette a Magyar Köztársaság által hivatalosan is elismert ITK Origo nyelvvizsgáját. A bizonyítványokat az ünnepi műsor keretében osztjuk ki, ezt követően pedig közösen elfogyasztjuk az ínycsiklandó ebédet, amely természetesen mindig valamilyen tradicionális magyar étel. Ezúton is köszönjük szépen Ábrahám Tibornak, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökének és segítőinek a munkáját, akik önként vállalták, hogy vasárnap kora reggel frissen elkészítik hatvan fő számára az ízletes gulyáslevest és megsütik a kétszáz darab palacsintát.”