A zürichi Tonhallében emlékünnepség és hangverseny 1956 tiszteletére

/ Bóra Eszter /
bora.eszter képe
Október 21-én a zürichi Tonhallében emlékünnepséget és hangversenyt rendeztek 1956 tiszteletére.

A zürichi magyar közösség az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára számos programmal készült.

Október 21-én, péntek este a zürichi Tonhallében egy igazán szép ünnepi koncertnek lehetett fültanúja a zürichi közönség. Az ünnepséget Szennyessy László, a Zürichi Magyar Egyesület elnöke nyitotta meg, kiemelte, hogy Svájc 14.000 magyar menekültnek adott új otthont és a koncerten közel 1400-an vettek részt, szimbolikus számok ezek. Beszédet mondott Christoph Blocher, a Szövetségi Tanács volt tagja, aki többek között '56-os saját emlékeit is megosztotta. Majd Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere beszélt, aki kiemelte, hogy az '56-os magyarok beilleszkedése a svájci társadalomban egy igazi sikertörténet, hiszen a svájcivá válás mellett megőrizték magyarságukat is. 

Az ünnepség keretében a svájci magyar közösség három megbecsült tagja vehetett át kitüntetést. Büszkék vagyunk rájuk, mindnyájan sokat tettek a svájci magyar közösségért. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott kitüntetéseket Balog Zoltán, Nagy István, Magyarország berni nagykövete és Szennyessy László  nyújtotta át.

Dr. Luka László Pál 

Dr. Luka László Pál a Magyar Érdemrend Középkeresztjét /Polgári tagozat/ vehette át, 1956-os hősies szerepvállalásáért, és a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért a külföldi magyar emigráció körében.

Ormós Ajtony a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét /Polgári tagozat/ vehette át, erdélyi és kárpátaljai rászorulókért végzett karitatív tevékenységéért.

Szántó-Molnár Terézia a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét /Polgári tagozat/ vehette át, a Zürichi Magyar Egyesület vezetőségi tagja, Svájci Magyarház Alapítvány kuratóriumi tagja, a Hírmondó (svájci magyar lap) társ főszerkesztője. A helyi magyar közösségekért és a magyar kultúra ápolásáért végzett munkájáért.

Ezúton is szívből gratulálunk a kitüntetetteknek!

A koncerten fellépett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.  Vezényelt és zongorán közreműködött Vásáry Tamás, világhírű zongoraművész. Elhangzott Beethoven: Egmont-nyitány, Liszt: A-dúr zongoraverseny, Liszt: Les Préludes, Kodály: Galántai táncok. Ráadásként Rákóczi-indulót halhatta a közönség. A zenei művek mind-mind szorosan kapcsolódnak az 1956-os eseményekhez. Beethoven: Egmont nyitánya volt az a mű, amelyet a rádió a hírek között leggyakrabban játszott az 1956-os események során. 

A közönség nagy ovációval, felállva tapsolta meg a művészeket.

Köszönet a képekért Szántó Andrásnak!