A zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes

/ Ferkó Zoltán /
ferko.zoltan képe
„Szeretnél mozogni? Magyar társaságban lenni? Érdekel a magyar néptánc? Esetleg már táncoltál is korábban? Szuper! Jó helyen jársz!” - csalogatja az érdeklődőket honlapján az zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes.
A svájci Magyar Ház naponÉlő hagyományNéptánc élő zenére

A tavaly hivatalos formát öltött társulat elsősorban Zürichben és környékén élő, táncolni szerető fiatalokból és örökifjakból áll. Ars poeticájuk szerint küldetésüknek tartják a magyar folklór hagyományainak őrzését, értékeinek átadását Magyarországtól távol élve is. Arra törekszenek, hogy minél többen ismerjék és műveljék a magyar néptáncot és népzenét Svájcban. Próbáikat heti rendszerességgel tartják, melyeken fő céljuk a teljes magyar nyelvterület tánckultúrájának megismerése, az eredeti táncanyagok feldolgozása és elsajátítása felszabadult, vidám légkörben.

Tolmácsi Fanni és Sziva László próbavezetők 25 évnyi táncos tapasztalattal a lábukban lelkesen és töretlenül tanítják táncra, énekre a tagokat. Hol szigorúan fegyelmezni próbálják az aktív csapatot, hol mókázva, játékosan igyekeznek a figyelmüket fenntartani. A próbák Zürich hangulatos Altstetten nevű városrészében, az ottani református templom közösségi termében zajlanak. Rendszeresen tartanak tánchétvégéket és gyerektáncházat is.

Az egyesület vezetője, a villamosmérnöki végzettségű Tornyos Zoltán négy éve él Svájcban és civilben egy vasútbiztonsági cégnél dolgozik. Zoli kiérkezése után egyből látogatni kezdte a Svájci Magyar Táncház Egyesület havonta pár alkalommal megrendezett néptáncos estjeit, melyeken számos lelkes néptánckedvelőt ismert meg. Hamar felmerült körükben egy önálló társulat megalapításának ötlete. A fiatalok azonnal intenzív tagtoborzásba kezdtek, és az Óperenciás Néptáncegyüttes fél év elteltével megtartotta első próbáját a zürichi magyarság spirituális központjának számító és megannyi rendezvénynek helyet adó magyar plébánia nagytermében.

Mindennek immár több mint három éve és az együttes azóta is él és virágzik. Gerincét mintegy 14-18 fő alkotja, a tagok átlagéletkora 30-35 év közötti. A stabil, állandó táncosokból álló csapat nagyban hozzájárul az Óperenciás sikeréhez, így ugyanis tudnak mire alapozni és építkezni, továbbfejleszteni tánctudásukat, repertoárjukat. Évente átlagosan 8-10 új érdeklődő látogat el a próbákra, akiknek egy része idővel állandó taggá válik.

A fellépő ruhának használt csodálatos viseleteket önerőből varratják magunknak. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy lehetőleg mindig az adott tánchoz illő viseleteket hordják, például szilágyságit, válaszúti magyart és románt, stb.

Az együttes szakmai sikerei közé tartozik, hogy rendszeres résztvevői a neves stuttgarti Nyugat-Európai Néptáncfesztiválnak. Emellett léptek már fel több helyen Svájcban is, például a zugi Kunsthausban, a tavaly szeptemberi Zürichi Magyar Ház Napon, de a közelgő 48. Zürichi Magyar Bálon is bemutatják fergeteges tánctudásukat.

Talán ennél is nagyobb siker és öröm azonban, hogy a megalakulás óta négy eljegyzésre került sor a társulatban és három Óperenciás-baba született. Jövőbeli terveik között szerepel évi három-négy fellépés, ezen kívül tánchétvégék és táncházak szervezése, ahova profi táncoktatókat hívnak meg. Ezekre az alkalmakra nemritkán külföldről is érkeznek táncolni vágyók.

Bárcsak minden külföldi magyar közösségben volna egy Óperenciás Néptáncegyüttes!

Forrás: operencias.ch