Zrínyi ifjúsági Kör: intenzív magyar nap Buenos Aires-ben

/ Dr. Heka Dária Zsuzsanna /
heka.daria.zsuzsanna képe
Az intenzív magyar napot és magyar tábort évek óta megrendezik az argentínai Zrínyi ifjúsági Kör tanulói számára.
A gyerekek nézik q kieakóstA lányok az ágakon lógó kivánságokat olvassák
A Buenos Aires-i hétvégi magyar iskola diákjai idén számos csapatépítő kiránduláson vehettek részt. Az év elején a ZIK tanulók  kiváló lehetőségben részesültek, hiszen szinte mindenki eljuthatott, sokak életükben először Magyarországra, a Rákóczi Programnak köszönhetően. A felejthetetlen élményt mind a mai napig emlegetik az órák közötti szünetekben a gyerekek. Később, az argentin téli szünet alatt (július) újabb osztálykirándulás keretében, az argentin parlamentbe látogathattak el a tanulók. A csapatépítő program alatt összehasonlíthatták a két ország, Argentína és Magyarország parlamentjeit, ugyanis az év elején a magyar Országházban is jártak a “Zrínyi Körösök”.
Az idei harmadik, magyar iskolai kirándulás pedig a Museo de Arte Decorativo-ba vezetett, ahol egy interaktív kiállításon vettek részt a diákok. A múzeumot  ráadásul magyar nyelvű tárlatvezetésben járhattak körbe, ugyanis egy kolozsvári egyetemista éppen ebben a múzeumban végzi szakmai gyakorlatát. Így egy pár órára ismét Budapesten érezhették magukat a gyerekek. Az interaktív, élő kiállításon számos érdekességet láthattak. Különleges volt, mert nem csak nézhették a kiállított dolgokat, hanem megfoghatták, arrébb tehették, magukkal vihették vagy éppen hozzátehettek valamit a kiállított elemekhez.
Minden tanulót arra kértünk, hozzon magával valamilyen piros tárgyat. Az egyik kiállított darab, padlóra festett piros negyzetekből állt, ahol mindenki ott hagyhatott valamilyen piros tárgyat, így a mű állandó változásban volt.  Másik izgalmas kiállított mű, a Diaszpóra nevet viselte. Ez egy, a múzeumban kiállított festmény alapján készült kirakós, amelyből mindenki elvihetett magával egy darabot. Végül, mindenki kedvence, egy cukorkából készült, ehető csontváz volt, amelyet meg is kóstolhattak a kicsik.
A múzeum látogatása után, a látottak és halottak alapján játékos vetélkedő keretében mérték össze tudásukat és memóriájukat a diákok.