Zárókonferencia a déli félteke ösztöndíjasainak

Január 22-én zárult az első idei kör, vagyis a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében a déli félteke 8 országából (Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Dél-Afrikai Köztársaság, Paraguay, Új-Zéland és Uruguay) visszaérkezett ösztöndíjasok zárókonferenciáját ekkor tartották a Duna Palotában. Sokan jelen voltak a sajtó részéről, és ennek is köszönhetően szép számmal jelentek meg hírek az eseményről.

A tizenkilenc, most hazatért fiatal a kint töltött 7 hónap után beszámolt sikereiről, eredményeiről. Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az ösztöndíjasok nagyon sok területen tudtak segíteni a kint működő magyar szervezeteknek, és kiemelte, hogy idén lelkész ösztöndíjasokat is küldtek, segíteni a diaszpórában működő magyar, történelmi egyházakat. A miniszteri biztos úgy látja, hogy az évek folyamán egyre jobb a kapcsolat a diaszpóra fogadószervezeteivel, és egyre többen szeretnének bekapcsolódni a közös munkába. A hazaérkező ösztöndíjasok tudományos kérdőívet is kitöltenek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közreműködésével, amelyből az derült ki, hogy a déli féltekén nagyon nagy az igény a néptánc-, népzene- és magyarnyelv-oktatásra. Hogy mennyire fontos a kint élő magyaroknak a néptánc, jól jelzi a 2018-ban megrendezett, XIV. Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozó, ahol több mint 250 kint élő magyar néptáncos gyűlt össze Buenos Airesben.

A sikerek egyik szép példája egyebek mellett az is, hogy tavaly Ausztráliában új hétvégi iskolát tudtak nyitni az ösztöndíjasoknak köszönhetően. Szilágyi Péter szerint a legjobb példa talán az, hogy az idén először ösztöndíjast fogadó Paraguay-ban, a kiküldött munkájának eredményeképpen, az eddigi, szinte nulla részvételi arány után, több mint 100-an vettek részt az augusztus 20-i magyar programon.