Woodside Priory. Tisztelet a bátraknak!

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe
Tisztelet a bátraknak! Mindig voltak bátrak, akik akár életüket is kockáztatva szóltak a haza ügyéért, a szabadságért. Ezt mondta Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul a Woodside Prioryban megrendezett 1848. március 15-ei megemlékezésen. A főkonzul legfontosabb üzeneteként azt fogalmazta meg: Ne feledkezzünk meg a forradalmárokról, irántuk érzett megbecsülésünket adjuk át utódainknak. Ez éppúgy feladatunk odahaza, mint itt, több ezer kilométerre Magyarországtól.
Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul is beszélt az ünnepségenA Magyar Örökség Alapitvány oklevéllel dijazta egykori tagjainak munkájátSapszon Bálint zongoraművész Forradalmi hangulatú verseket szavaltak

A San Francisco Bay Areaban élő magyarok idén is több mint egy órás ünnepi műsorral emlékeztek meg 48-as hőseink előtt. A Woodside Prioryban megrendezett ünnepség az első kaliforniai huszár regiment bevonulásával kezdődött, majd Németh Maurus a Katolikus Misszió vezetője mondta el nyitó imáját. Az idei megemlékezés díszvendége volt Los Angeles nemrégiben kinevezett főkonzulja, Széles Tamás, aki köszöntőjében a következőket mondta:

“Nagyon nehéz a mai kor emberének érezni egy százhatvankilenc évvel ezelőtt történt esemény jelentőségét, akik azonban átélték a rettenetesnek nevezett huszadik század második felét, pontosan tudják, hogy mennyire szomjúzik egy elnyomott nép a szabadságra. Hogy a Habsburg után jött a német, majd a szovjet megszállás, melyek alatt fizikai valójukban és méltóságukban alázták és gyalázták meg a magyarokat. De a mi népünk sosem hagyta magát, gondoljunk csak 1956-ra vagy 1989-re." A főkonzul legfontosabb üzenetét úgy fogalmazta meg: "Országunkon rengeteg víz folyt le, de a mi vizünk tiszta. Feladatunk az, hogy tisztán is tartsuk, ezért küzdöttek elődeink is és nekünk is ezt kell folytatnunk." Széles Tamás az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet, erre szerinte nemcsak 1848-ban, hanem most, a 21. században is nagy szükség van.

A beszéd után kitüntetéseket adtak át. A Hungarian Heritage Foundation, azaz a helyi Magyar Örökség Alapítvány elnöke, Gilbert Szilvia oklevéllel köszönte meg a magyarságért tett kiemelkedő munkáját Szabó Victoriának, Ungvári Gittának, Lázár Annának és Scurtescu Zsókának.

A forradalom pillanatait a San Francisco-i magyar cserkészek és a magyar szervezetek vezetői versekkel elevenítették fel. Fellépett a Corvinus kamarakórus, Sapszon Bálint zongoraművész valamint a Mazsola és az Eszterlánc néptáncegyüttesek is.  

A program után levetítették Varga Árpád Zsolt dokumentumfilmjét a Los Angeles-i Kárpátok néptáncegyüttesről.  Ezután beszélgettünk a film készítőjével.