Winnipegi felkészülés a Folklorama fesztiválra

Kolbásztöltés a Magyar Házban

/ Molnár Judit /
molnar.judit képe
A Manitobai Magyar Kulturális Egyesület számára kezdetét vette a nyáron sorra kerülő Folklorama fesztiválra való felkészülés. A korai előkészületekre elsősorban a magyaros ételek miatt van szükség, ugyanis a fesztivál keretein belül naponta 300-400 vendéget fogadnak és ültetnek majd asztalhoz. Február 17-én került sor az első nagyszabású közös munkára, a kolbásztöltésre.
KolbásztöltésKolbásztöltésKolbásztöltésKolbásztöltés

A kanadai Winnipegben évente megszervezett  FOLKLORAMA a világ legnagyobb és leghosszabb ideig tartó, multikulturális fesztiválja (állapította meg 2010-ben a CIOFF, a Nemzetközi Folklór Fesztiválok és Népi Művészeti Tanács). Az 1970-től minden évben megszervezett kéthetes fesztivál missziója ünnepelni az etnokulturális sokszínűséget, elősegíteni a kultúrák közötti kölcsönös megértést és a másság elfogadását. Ennek értelmében a nemzeti közösségek lehetőséget kapnak, hogy bemutassák, népszerűsítsék és ünnepeljék egyedülálló kultúrájukat. A kéthetes fesztivál ideje alatt több mint 40 pavilon működik Winnipeg városában, amelyek együttesen több mint 400.000 látogatót fogadnak. Mivel a Folklorama ötlete egy magyar ügyvédtől, Köteles Gyulától származik, ezért a magyarok az első évektől részt vettek a fesztiválon és több mint 40 éven át működtettek (egy vagy két) pavilont. Jelenleg, akárcsak az elmúlt években, két magyar pavilon működik, az első héten a magyar katolikus templom közössége, a második héten a Magyar Házat is működtető Manitobai Magyar Kulturális Egyesület szervezi a programot. A fesztiválon való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a magyar pavilonok látogatói (hetente több mint 3000 különböző nemzetiségű látogató) megismerjék Magyarországot, a magyar kultúrát, a hagyományokat, a népviseletet, néptáncot, népzenét és a magyar konyha gazdag és színes ízvilágát.  

A 3000 látogatóra való felkészülés egy tervezett és következetes folyamat eredményeképpen jön létre. Ez a folyamat vette most kezdetét a kolbásztöltéssel, ahol 14 ember összehangolt munkájának köszönhetően több mint 1000 szál kolbász készült el. A Magyar Házban összegyűlt önkéntesek 200 kg húst vágtak össze és daráltak le. A húst a magyar paprikás kolbász ízesítésének megfelelően fűszerezték, majd kis csoportokat alkotva, egyszerre két helyen töltötték és csavarták megfelelő nagyságúra. A csomagolással foglalkozó önkéntesek zsákokba rendezték majd vákuumozták a csomagokat, hogy a mélyhűtőbe kerülő kolbászok a fesztivál idejére is frissek és ízletesek maradjanak. Összehangolt és hatékony munkának lehettünk tanúi, de nem mondhatjuk, hogy a Folkloramara szükséges magyar kolbász már mind elkészült. A következő hónapokban egy újabb kolbásztöltő nap alkalmával még legalább 500 szál kolbászt kell tölteni, hiszen legkevesebb 1500 kolbász elfogy a fesztiválon.

A felkészülés a következő hetekben is folytatódni fog. Február végén kerül sor a Budapest-Hungaria nevet viselő magyar pavilon önkénteseinek jutalom ebédjére, ahol a Magyar Ház vezetősége köszönetet mond mindazoknak, akik  munkájukkal lehetővé teszik a pavilon működését. Naponta általában 50 önkéntes dolgozik a különböző munkapontokon, többségük egész héten segít, így a pavilon önkénteseinek száma összesen 150-200 főre tehető. A velük való találkozást a bejglisütés követi március elején, ahol hagyományos mákos és diós bejgli készül, ugyancsak nagy léptékekkel mérve.