A Wellandi Magyarok Nagyasszonya templomában online készülünk húsvét ünnepére

/ Bodnár Erika /
bodnar.erika képe
Parókiánk is új kihívásokkal néz szembe ebben a szomorú időszakban. A modern technikát hívtuk segítségül, hogy a Niagara-félszigeten élő testvéreink továbbra is megélhessék a nagyböjti időszakot majd húsvét ünnepét.

Már második hete karanténban voltunk és folyamatosan tartottuk a kapcsolatot Szőke Maggie-vel, mentorommal és Miskei atyával, amikor a plébános úr szomorúan mesélte, hogy úgy fáj neki, hogy nem tudja a híveknek szolgáltatni a miséket itt, a nagyböjti időszakban, és tudja, hogy mások felveszik a miséket, de neki se mobil telefonja, se laptopja. Ekkor merült fel a kérdés, hogy készítenék-e felvételt a misékről a biztonsági intézkedéseket betartva. Természetesen igent mondtam és úgy éreztem, hogy ezzel a munkámmal is a helyi magyarságot szolgálhatom.

Bevallom kicsit féltem, mert nincs tapasztalatom ilyen téren, ezért az internetet hívtam segítségül, illetve Török Erzsébetet, aki a MAG Tv vezetője. Ő látott el hasznos tanácsokkal, ezzel is támogatta a munkámat, melyet ezúttal is köszönök neki.,

Elsőként létrehoztam egy Youtube csatornát a templom részére, ahová a felvételeket feltöltöm. Az alábbi linken elérhető a csatorna:

https://www.youtube.com/channel/UCoy_LK84bvkXaVyl9SIA1hg?view_as=subscriber

Miskei László atyával a vírushelyzetet folyamatosan figyelembe véve a következő időpontokat tervezzük:

Nagyböjt 5. vasárnapja

Nagyböjti lelkigyakorlat

Nagypénteki szentmise

Húsvét vasárnapi szentmise

 

Miután az első felvételt feltöltöttük, megosztottam a közösségi felületen keresztül, majd a templomi híveket felhívtam telefonon, akik nagy szeretettel és örömmel fogadták a megkeresést. Úgy gondolom, hogy ebben az időszakban nagyon fontos, hogy a környezetünkben élő idősebb, magányos emberekkel gyakrabban beszéljünk telefonon, hallgassuk meg és legalább így a telefonon keresztül támogassuk őket. Nekem jelenleg a napjaim nagy részét ez is teszi ki, hogy telefonálok és próbálom pozitív gondolatokkal felvidítani a kedves kis öregjeinket.

Nagy örömmel láttuk, hogy az első mise videónkat a mai napig 347-en, a lelkigyakorlatunkat pedig eddig 123-an tekintették meg. A Magyarországi Katolikus Bonum Tv részére is továbbítottuk az anyagot, melyet – tudomásunk szerint – fel fognak használni a műsorukban.

Lelki segítség nyújtása mellett mentorom, Szőke Maggie és az Árpád ház is felajánlotta a segítségnyújtást ételfőzés formájában, de eddig, hála Istennek, nem volt szükség rá, mert mindenki tudott gondoskodni magáról.

Bízom benne, hogy az egyházunk és a közösségünk tovább erősödik ebben a kihívásokkal teli időszakban is és amint vége lesz ennek a böjti időszaknak, boldogan térhetünk majd vissza a szép templomunkba. Isten áldjon mindenkit!