3. Walesi Magyar Koncert és Táncház.

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
Immáron harmadszor szervezték meg a Walesi- Magyar Koncertet és Táncházat. A szervezők egész évben készülnek, hogy minél színvonalasabb rendezvényen vegyenek részt az idelátogatók. A fellépők köre évről évre nő.
néhány fellépőTáncházHuszár csákó készítés A közönség

A  koncertsorozat első rendezvényét a Kodály év kapcsán  Elizabeth Sillo és Minier Márta, a Cardiffi Magyar Gyerekfoglalkozások akkori két vezetője indította el "In memoriam Kodály" néven. Először csak egy kisebb megemlékezésre gondoltak, amivel szerették volna megmutatni a walesieknek, hogy nemcsak az ő hazájuk a népdalok hazája, hanem a miénk is. Így született meg a név is: Walesi-Magyar koncert. A kezdeményezésnek nagy sikere lett mind az itt élő magyarok, mind a walesiek körében. A következő évben már ennek köszönhetően, a Nyugat-Walesi Kodály Hegedűiskola igazgatónője, Dorothy Singh közbenjárására a koncertet a Walesi Milleniumi Központban tartották meg, ami óriási dolog volt. Az eseményt Alun Davies, tiszteletbeli walesi magyar konzul nyitotta meg és az előadók köre helyi walesi énekesekkel is kibővült.

Idén március 23-án került sor a 3. Magyar Walesi Koncert és Táncház megszervezésére. Az idei koncert keretein belül megemlékeztek az 1848-49 forradalom és szabadságharcról is. A siker mutatója, hogy újabb fellépőkkel gazdagodott a műsor, Elizabeth Sillo és Dorothy Singh, mellett felléptek  a BBC Walesi Nemzeti Énekkar tagjai, megismerkedhettünk a walesi népi jellegű hárfával és elhangzott a Monti csárdás is egy hegedűművész előadásában. Ebben  az évben gyermekcsoportok is énekeltek, és hegedűltek Cardiffból, Newportból és Nyugat-Walesből.

A rendezvényt ezúttal George Ösztreicher úr nyitotta meg a Walesi Magyar Társasag képviseletében, aki elismerő szavakkal méltatta a szervezőket és a kezdeményezést.

A rendezvény első felében a  fellépők felváltva magyar és walesi dallamokat szólaltattak meg, rövid kis ismertető kiséretében, hogy az idelátogatók, minél jobban megismerhessék a két kultúrát a zenén keresztül. Elhangoztak magyar operettrészletek ls, majd a gyermekek, a felnőtt fellépők és a huszárok együtt énekelték Kodály Háry János toborzóját. Ebben az évben először csatlakoztak a rendezvényhez az Első Magyar Huszár Bandérium képviselői. Jelenlétükkel emelték a rendezvény színvonalát. A rendezvény egyik színfoltja volt, amikor a gyerekekkel együtt masíroztak, válaszoltak kérdéseikre és mindenki huszárcsákót is készíthetett.

A rendezvény második felében igazi jó hangulatú táncházat varázsolt Lednitzky Diána, aki Bristolból érkezett. Mindenki táncra perdült. Szatmári és moldvai táncokat tanulhattunk az est folyamán.

Gyönyörű nap volt. Köszönjük Elizabeth Sillonak, hogy ilyen lelkesen és tiszta szívvel évről évre megszervezi ezt a rangos eseményt, mert hisz abban, hogy ezekkel a kulturális kapcsolatokkal hidakat építünk emberek, nemzetek, kulturális értékek között és ezáltal a magunk eszközeivel jobbá tesszük a világot. Szavaival élve “Ezt tanultam Kodálytól, az otthoni  tanáraimtól és úgy érzem, ez a hivatásunk nekünk magyaroknak szerte a világban”

Jó volt látni, hogy a szervezők mellé újabb résztvevők, újabb segítők is csatlakoztak és azt is, hogy Cardiff, Newport és Bristol Magyar közösségei ennek a kezdeményezésnek a kapcsán együtt kezdtek gondolkodni és reméljük ezután egyre több rendezvényt is megvalósítanak közösen.

Melegséggel töltötte el a szívünket az is, ahogy a rendezvényen a nézők soraiban nem csak cardiffi magyar családok ültek, hanem eljöttek Newportból, Carmarthenshire-ből, Bristolból, Swansea-ből, Manchesterből, Londonból és a walesi völgyekből is. A rendezvény híre terjed.

Jövőre újra találkozunk.