Volunteer Fesztivál, mert önkéntesnek lenni jó

Beszámoló a november 11-i Surrey Egyetemi eseményről

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Mindig is szerettem a rendezvényeket, kiállításokat, mert egyben tárják az ember elé a különböző lehetőségeket, akárcsak ezen a fesztiválon, ahol a különböző szervezetek, önkéntes programok széles kínálatát láthattuk.

Kedves mosollyal fogadtak hétfőn délben a guildfordi Surray Egyetem Student’s Union aulájában megrendezett Volunteer Fesztiválon, majd bejegyzett látogatóként a recepciós asztalnál átvett ajándékcsomaggal kezemben elindultam felfedezni a különböző pultoknál kínált önkéntes programokat. Mindenhol nagy figyelemmel fordultak felém a szervezetek képviselői közül, búcsúzóul pedig kisebb reprezentációs apróságokkal, édességgel és szórólapokkal láttak el. Az egyik pultnál még szerencsekereket is pörgettem, hogy eldőljön: kulacsot, golyóstollat, vagy épp kulcstartót vihetek-e haza.

„Do something GOOD, gain something GREAT.” Olvasható a fali hirdetésen az idei fesztivál mottója.

A tavalyi évben több, mint 1300 önkéntes diák adományozott 22 ezer órát szabadidejéből, hogy szociális szolgálatával hozzájáruljon életek pozitív változásához, igyekezzen jobbá tenni emberek jövőjét. Ahogyan azt az egyetem diákjai is alátámasztották beszélgetésünkben, nemcsak a szervezeteknek, és ezen keresztül számos embernek fontos az önkéntesek munkája, hanem az önkénteseknek is hasznára válik a rengeteg tapasztalat és kapcsolat a munkájuk során.

Jelen voltak karriertanácsadók, rákellenes, menekülteket vagy hajléktalanokat segítő szervezetek,  a kb. 15 pult közül a legtöbb a gyerekeket és fiatalokat támogató segítőszervezet képviselete volt. Többek között az Unicef, hospice programok, nyári táborok, vagy a helyi Bátortábor (Serioüsfun Camp) regisztrációs lapján lehetett meghagyni elektronikus címünket a további kapcsolattartás céljából.

Kérdésemre, hogy esetleg kaphatok-e segítséget, információt magyarok felkutatásában, mind az egyetemi diákszervezet, mind pedig a résztevő szervezetek, mint pl. a South West Surrey Volunteer Centres vagy a Kings College is pozitívan reagáltak. Reméljük, hogy sikerül kapcsolatba kerülnünk angliai magyarokkal, magyar családokkal, akik szívesen ismerkednek meg közösségünkkel és jönnek el a Magyar Iskola tanítási napjaira és/vagy részt vesznek kulturális eseményeinken Guildfordban, mint például a közelgő Gryllus Vilmos Esteken. Nem utolsósorban, az iskola egyesülete is egész évben tárt karokkal várja a lelkes önkénteseket.

Azzal az élménnyel távoztam az eseményről, hogy legszívesebben minden szervezetet szívesen támogatnék, hiszen ott kell segíteni, ahol a leginkább szükség van rá. Erre ez a fesztivál kiválóan felhívta a figyelmet.