Virtuózok Kamaraegyüttes koncertjei Montreálban

Fiatal magyar tehetségek kanadai turnéja

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe
2019. november 15-én este a montreáli Oscar Peterson Hall volt a Virtuózok Kamaraegyüttes kanadai turnéjának első állomása. Másnap délelőtt a Montreáli Magyar Iskolába is ellátogattak az együttes tagjai. Mindkét helyszínen nagy sikert arattak.
November 15. Oscar Peterson Concert HallNovember 15. Oscar Peterson Concert HallNovember 16. Montreáli Magyar IskolaNovember 16. Montreáli Magyar Iskola

A Virtuózok Kamaraegyüttes együttes 2019. februárjában alakult az MTVA Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató-műsor egykori résztvevőiből.  A fiatalok már több országban koncerteztek; novemberben pedig három kanadai nagyvárosban mutatkoztak be. Mindhárom nagyváros - Montreál, Ottawa, Torontó - közönsége lelkesen fogadta a széles repertoárt felölelő előadást. Ezt bizonyítja, hogy a koncertek végén felállva tapsoltak az emberek.

Az előadások koncepciójából kiviláglik, hogy a közösen bemutatott műveken túl figyelmet fordítanak arra, hogy a különféle hangszerek és egyéni tehetségek is megmutatkozhassanak. A repertoárban egyaránt helyet kaptak magyar, európai és amerikai zeneszerzők darabjai, komoly hangvételű és vidám témájú zeneművek egyaránt. Az együttes művészeti vezetője Szüts Apor, akinek nemcsak zongorajátékát, hanem zeneszerzői tehetségét is megcsodálhatta a közönség. Az együttest elkísérte és az előadások előtt méltatta dr. Batta András, a Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az előre megtervezett három előadásból álló koncertsorozat a turné alatt kibővült, mivel a Montreáli Magyar Iskola iskola igazgatója, Török Tünde meghívta a művészeket egy rendhagyó koncertre. Így szombat délelőtt az óvodások, iskolások és szüleik egy minikoncerten ismerhették meg az együttest, élvezhették játékukat. Nagy művészek jellemzője, hogy bárhol  is tartanak előadást, magas színvonalú produkció várható tőlük. A gyerekközönség tűrőképességét figyelembe véve ugyan rövid volt a szombat délelőtti koncert, de minőségében elsőrangú. Ráadásul Szüts Apor a gyerekeknek nemcsak a művészeket, hanem a hangszereket is bemutatta.

Köszönet a zenei élményért minden közreműködőnek!