Új vezetés a MAOSZ élén

Norton Éva a legnagyobb angliai magyar szervezet új elnöke

/ Dr. Harrach Gábor /
harrach.gabor képe
A Magyarok Angliai Országos Szövetsége 2017. október 15-én, fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést szervezett a londoni Szent István Házban. A szervezet egyúttal tisztújító közgyűlést is tartott, ahol új vezetést választottak.
25 éves a MAOSZNorton Éva (jobbra) (fotó: Kelemen Lehel)Azonnali kérdések órája (fotó: Kelemen Lehel)Dallos Erika és Botos Veronika kamarakoncertje (fotó: Kelemen Lehel)

A Manchesterben nyugdíjas gyermeksebészként is ismert Rákóczy György, a MAOSZ tavaly októberben megválasztott elnöke beszámolójában jelezte: nem szeretné újraválasztatni magát, s Norton Évát, a szervezet titkárát javasolja maga helyett. A tisztújító közgyűlés a lemondást elfogadta, és a leköszönő elnök utódjelöltjét választotta meg a szervezet első emberének. A megüresedett titkári pozícióba Káldi Attila, a Southend-i magyar közösség vezetője került, míg Rákóczy György elnökhelyettesként folytatja tevékenységét.

Norton Éva történelem–angol szakon diplomázott az ELTE-n, majd ösztöndíjasként 19-20. századi európai történelmet tanult Oxfordban. 2003-tól él életvitelszerűen Angliában, ahol jelenleg tanárként, illetve a Guildford-i magyar tanoda társigazgatójaként dolgozik, valamint a Brit–Magyar Baráti Társaság elnöki feladatait is ellátja.

A MAOSZ a tisztújítást követően – fennállásának negyedszázados jubileuma alkalmából – ünnepi megemlékezést tartott. A köszöntőt Rákóczy György mondta, amit Pátkai Róbert nyugalmazott evangélikus püspöknek, a MAOSZ létrehozójának az előadása követett. Pátkai elmondta, hogy az alapítás során a sokkal gördülékenyebben hangzó Angliai Magyarok Országos Szövetsége nevet szerette volna adni a szervezetnek, ám az amerikai magyarok által akkor már életre hívott AMOSZ-ra való tekintettel végül a jelenlegi változat mellett döntött.

Az ünnepi rendezvényt a Magyar Állami Operaház művészeinek, Dallos Erika zongoristának és Botos Veronika brácsásnak a kamarakoncertje zárta.

(Fotók: Kelemen Lehel)