Városi akadályverseny a Magyar Cserkészeknek Nürnbergben

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
2017. április elsején került sor az egykori KCSP ösztöndíjas Molnár Gergely regős segédtiszt, a Nürnbergi Magyar Cserkészcsapat megalapítója által szervezett I. Nürnbergi Magyar Akadályversenyre (NAKI). A verseny témája Nürnberg magyar emlékei, a német-magyar kapcsolatok. A versenyen mintegy 60 fő vett részt. 30 fő Münchenből, 7 fő Stuttgartból és 22 fő Nürnbergből. A megmérettetés két korcsoportban zajlott, a kiscserkészeknek (6-10 év) városvezetéssel, a cserkészek (10 évtől) önállóan 4-8 fős csoportokban fedezték fel a város magyar emlékeit. Ezeken az emlékhelyeken, állomásokon szelfit kellett készíteni a csoportoknak, hogy igazolják ottlétüket.
Indulás előttEligazításHadtápA városban.

A különböző állomások különböző pontszámot értek, amit a kérdőívek helyes kitöltésével tudtak növelni. Az állomások a következőképpen voltak összeállítva:

1. állomás: Kereskedelmi kapcsolatok: Szürke marha szobor, Nürnberg, Fleischbrücke, mely a 14-18. századi magyarországi állatfelhajtásokat szimbolizálja.

2. állomás: Művészeti kapcsolatok: Dürer-ház (Albrecht-Dürer-Platz), Dürer magyar származásával és műveivel kapcsolatos kérdések .

3. állomás: Vallási kapcsolatok: Elisabethkirche (WeisserTurm), Szent Erzsébet németországi és nürnbergi kapcsolatainak feltárása.

4. állomás: Katonai kapcsolat: Westfriedhof, magyar katonasírok dokumentálása.

5. állomás: Földrajzi kapcsolatok: minél több magyar vonatkozású utcanevet találni, utcanévtáblákat lefotózni (Budapester Platz, Budapester Straße, Gyulaer Straße, Ajtoschstraße, Albrecht-Dürer-Straße stb.)

6. állomás: Politikai kapcsolat: Múzeumhíd, magyar címer dokumentálása és annak feltérképezése, hogyan került ez oda és mikor.

7. állomás:Uralkodói kapcsolatok: Zsigmond király nürnbergi kapcsolatai a császári várban.

Köztes feladat volt, hogy készíteniük kellett egy indulót arról, hogy milyen magyar cserkésznek lenni Nürnbergben, lehetőleg a magyar emlékeket is belevéve a témába. Emellett fülelniük kellett, hogy ha netán magyar szót hallanak az utcán, akkor gyorsan kikérdezhessék az illetőket, hogy mi járatban vannak Nürnbergben.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, sütött a nap és délelőtt 10 órától már cserkészektől nyüzsgött a kis játszótér a Magyar Katolikus Misszió előtt. Örömteli volt számomra, hogy találkozhattam Kőrösi Csoma Sándor Programos társammal Maronics Ilonával, aki a müncheni csapatot erősítette. Eligazítás előtt cserkészeink harsogva énekelték a cserkészindulót, majd Molnár Gergely ismertette a feladatot. A nürnbergi csapat parancsnoka, Tihanyi Endre is köszöntötte a vendégeket. Ezután kialakítottuk a csapatokat, amelyek útravalóul gyümölcsöt vettek magukhoz, majd segély-telefonszámokkal is ellátták őket mielőtt nekiindultak a városnak. A kiscserkészek Molnár Gergely vezetésével indultak útnak. A belváros nevezetességeit járták körbe mindenütt kis előadással gazdagítva ismereteiket. 16 óra után kezdtek visszaszivárogni a csapatok, és jóízűen fogyasztották a helyi hadtápfelelős Gyimesi család által készített makarónit. Közben folyt a kérdőívek, szelfik kiértékelése. Én az érdeklődőkkel barackmagsípot és bodzasípot készítettem. Evés után aztán „Turka” kecskémmel és két segítőmmel csináltunk egy kis áprilisi tréfát a gyerekeknek. Ezt követte a csapatok köztes feladatának előadása. Igazán jól szórakoztak egymás indulóin a cserkészek. Következett az eredményhirdetés, ahol az első három helyezettet díjaztuk, valamint a legkreatívabb kitöltők különdíjat kaptak. A díjazottak között müncheni, stuttgarti és nürnbergi csapat is volt. Minden nyeremény Ajtósi Dürerhez kapcsolódott. Az első helyezett: Albrecht Dürer és Nürnberg c. könyvet kapta. A második helyezett: szürke marha szobrocskát kapott. A harmadik helyezett: egy Dürer-kép reprodukcióját (Önarckép) vihette haza. Elhangzott a csatakiáltás

Müncheni – cserkészek

Stuttgarti – cserkészek

Nürnbergi – cserkészek

NAKI NAKI NAKI!

Majd irány a Wöhrder Wiese. Itt kezdődött a métázás és a játszótéri játékok birtokbavétele. Visszatérve a Misszióba, jóízűen fogyasztották vacsorájukat cserkészeink. A kitartóak éjszakára is maradtak, s hogy színesítsük az estét Imre Gyurival és Császár Balázzsal moldvai táncházat muzsikáltunk. Bízvást mondhatom, hogy ezek után nem kellett ringatni a gyerekeket. Másnap reggeli után a kitartó müncheniek Tihanyi Endrével az állatkertbe is kilátogattak. Végezetül elmondhatjuk, hogy hasznos és tartalmas hétvégét tudhatunk magunkénak, ahol az új ismeretek megszerzése mellett új barátságok is kötődtek. Örömteli, hogy éppen a verseny estéjén derült ki az a hír, miszerint a KMCSSZ hivatalosan is bejegyezte az Ajtósi Dürer Cserkészcsapatot. Ezzel visszavonhatatlanul elmondhatjuk, hogy Molnár Gergely egykori Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa két ciklus alatti Nürnbergben töltött munkássága során maradandót alkotott, segítve a diaszpórában élő magyar gyerekek magyarságtudatának megőrzését, fejlődését.

Tóth-Pál Zoltán

Kőrösi Csoma Sándor Program, Nürnberg