Utazás a múltba Georgiában

/ Varga Tamás /
varga.tamas képe
A georgiai magyarok közössége összejött október 15-én, hogy megemlékezzenek az 56-os forradalomról.
 Haza vagy otthon?  Bulletin Dekoráció

Az esemény egy istentisztelettel kezdődött. Az alapige, Pál Apostol levele a Galatákhoz 5:1 része volt, aminek főbb témája kötődött ez ünnep kulcsfontosságú alappilléréhez, a szabadsághoz. Az istentisztelettel párhuzamosan került sor a hétvégi iskola órájára is, aminek keretén belül a gyermekek egy interaktív megemlékezésen vehettek részt, így játékosan élhették meg és fejleszthették a tudásukat 56 eseményeivel kapcsolatban.

 Az istentisztelet és az óra után került sor az ünnepi megemlékezésre, ami a Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezt követően hallhattunk 3 őszi verset a gyerekektől, továbbá a ‘Hull a szilva a fáról’ kezdetű magyar népdalt adták elő a gyereket, amit az órán tanultak.

 Ezután felolvasták Örkény István, Noteszlapok című 1956-os prózájának ‘Az első lövés’ címet viselő szakasza. Majd ‘A magyar szabadság éve’ című kisfilm levetítése következett. A műsor végén egy  56-os jelenlévő leszármazottja mesélte el saját családjában megélt történetet és meghatódva mondta, hogy hálával és köszönettel tartozunk mindazoknak, akik részt vettek az 56-os forradalomban. Egy másik résztvevő pedig annak adott hangot, hogy milyen fontos, hogy mi, külföldön élő magyarok megemlékezzünk minden évben az 56-os eseményekről. Ezzel tartjuk és erősítjük magyarságtudatunkat. 

A Szózat eléneklése zárta a megemlékezést. Majd egy közös étkezéssel egybekötött beszélgetés következett, ahol a közösség tagjai jó ételek mellett beszélgettek, építve a közösséget.

Ez az esemény nagy érzelmi hatással volt az emlékező magyarokra, többen - nem csak a még köztünk lévő 56-osok, hanem mások is - megkönnyezték ezt a délutáni időutazást a múltba.