Ünnepségsorozattal tisztelegtek az '56-os hősök előtt San Franciscóban

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe
Három napos ünnepségsorozattal tisztelegtek a hősök előtt és emlékeztek az 1956-os október 23-ai forradalom 60. jubileumára a Bay Areaban, San Franciscóban. Zászlófelvonás, ünnepi műsor, kiállítás, díszvacsora és egy újraöntött '56-os szobor felavatása – így ünnepeltek az Egyesült Államokban élő magyarok.
zászlófelvonás San Joseban1956-os ünnepi műsor Woodside Priorybanmegemlékezők a Gloria Victis szobornálWar Memorial Center Voisin Éva beszéde

Pénteken a San Jose-i városházán zászlófelvonással vette kezdetét a három napos jubileumi ünnepségsorozat. A magyar és amerikai lobogókkal az első Kaliforniai Huszár Regiment valamint a San Franciscó-i cserkészek vonultak a térre.

„Büszke vagyok arra, hogy mi adhatunk helyet az első ilyen ceremóniának.” – mondta Johnny Khamis,  San Jose város tizedik körzetének vezetője azon a rendezvényen, ahol egyszerre emelkedhetett a magasba a magyar valamint az amerikai zászló. A Libanonból emigrált politikus hangsúlyozta: „Tudom milyen beilleszkedni egy új kultúrába, egy új közösségbe és megtanulni egy új nyelvet.” Hozzátette: örül, hogy térségük egy ilyen értékes kultúrával és nemzettel lehet gazdagabb, mint a magyar, akik 1956-ban bátran kiálltak szabadságukért és önállóságukért.

A Magyar Örökség Alapítvány által szervezett rendezvényen, Kiss Rékának, a program főszervezőjének San Jose vezetősége oklevéllel köszönte meg, hogy az itt élők is lehetőséget kaptak, hogy jobban megismerjék a magyar kultúrát, nyelvet és művészetet, hiszen a rendezvényen – például az Eszterlánc Magyar Népi Együttes is – színpadra lépett.

„Emlékszem arra az időszakra, amikor félelemben kellett élnünk, mert bárki bekopogtathatott éjszaka, hogy letartóztasson téged vagy a családodat. Gyermekkorom és egész életem meghatározói lettek ezek az események.” – így emlékezett vissza 1956-ra Voisin Éva, tiszteletbeli konzul, aki szüleivel 1957 januárjában hagyta el Magyarországot. A konzul magával hozta a forradalom jelképét, a lyukas zászlót is, amit szimbolikus ajándékként adott át San Jose képviseletének. Elmondta: a mai napig hálás az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy befogadták a magyar menekülteket, akikkel akkor számos tehetség is emigrált a térségbe. A pénteki program fogadással zárult, ahol az érdeklődők megtekinthettek egy külön erre az alkalomra készített kiállítást is, ami angol nyelven mutatta be a forradalom legfontosabb történéseit.

Szombaton Woodside Prioryban folytatódott az ünneplés. Itt Széles Tamás, a szeptembertől kinevezett új Los Angeles-i főkonzul köszöntette a magyar közösséget. A sorok között  sokan voltak, akik a forradalom után menekültek az Államokba. „A magyar nép a maga talentumával büszke lehet arra, hogy felemelt fejjel, szabad országban, szabad világban élhet.” – mondta a diplomata, aki ezért köszönetét fejezte ki az 1956-os hősöknek és azok családjainak.

Az ünnepség egyik fénypontja volt, amikor Jackovics Tamás átvehette a magyar köztársasági elnök Áder János által adományozott Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, amit az észak kaliforniai diaszpóra kulturális életét gazdagító, valamint a magyar nyelv és kultúra ápolását szolgáló mecénási tevékenysége elismeréseként vehetett át.

„2016 a magyar szabadság emlékéve, szabadságszerető emberek vagyunk, amiért nagyon sokat kellett harcolnunk.” – ezt már Halász János magyar országgyűlési képviselő mondta ünnepi beszédében, aki a szombati rendezvény díszvendége volt. A Magyarországról érkezett politikus azt hangsúlyozta, a közösségért hozott áldozat sohasem felesleges, ezért is kell emlékezni a névtelenül maradt hősökre, azokra, akik ledöntötték a Sztálin szobrot, azokra akik fegyvert fogtak szabadságunkért, és azokra akik kénytelenek voltak elhagyni hazánkat.

A beszédek után a San Franciscoi magyar cserkészek '56-os műsora következett, ahol felelevenítették az akkor történeteket, forradalmi hangulatú versek, dalok csendültek fel. A napot pedig a református és a katolikus egyház közössége által készített díszvacsorával zárták.

Vasárnap, október 23-án San Franciscóban, a California State Building udvarán elhelyezett Gloria Victis emlékműnél folytatódott az '56-os megemlékezések sorozata. Az 1986-ban magyarok által felállított '56-os emlékműnél, annak egyik létrehozója, Könnyű Ernő tartott ünnepi beszédet. A volt kongresszusi képviselő hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy legyen egy hely, ahol emlékezhetünk, nemcsak a hősökre, hanem azokra is, akiknek el kellett hagyniuk hazájukat, akik a kommunista rendszer megtorlása elől menekültek idegen országokba.

A szobor harminc évvel ezelőtt a Jackovics, valamint a Szabó család jóvoltából készülhetett el, akik szintén részt vettek az ünnepségen, hiszen idén nekik és a The Hungary Initiatives Foundationnek köszönhetően újraöntötték a Gloria Victis szobrot.

Meghatódva emlékezett vissza 1956-ra a már az Egyesült Államokban született Magyary Ilona is, akinek nagyszülei a századfordulón emigráltak Amerikába. Arról beszélt: mennyire szomorú még most is visszaemlékeznie, hogy bár Magyarország akkor segítséget kért, az Amerikai Egyesült Államok mégsem tett semmit, és az itt élő magyarok is tehetetlenek voltak.

Az Öböl-környéki Szabadságharcos Szövetség által szervezett ünnepségen részt vettek a San Franciscó-i magyar cserkészek is, valamint Magyari Köpe Gábor, református lelkész és Németh Maurus, a Katolikus Misszió vezetője is, akik az Úr áldását kérték az '56-os áldozatokra.

Az ünnepségsorozat utolsó állomása a Vosin Éva, tiszeteltbeli konzul által a San Francisco War Memorial and Performing Art Centerben szervezett megemlékezés volt, ahol a konzul beszélt saját '56-os emlékeiről is, valamint felolvasták Jackie Speier demokrata párti kongresszusi képviselőnő levelét, melyben fejet hajt a magyar nép forradalmi tettei és bátorsága előtt. Az ünnepségen fellépett a San Franciscó-i Fiú kórus valamint a Corvinus Női kórus is.