Ünnepi megemlékezés a svédországi Sölvesborgban

Közös megemlékezés az 1848/49-es forradalomról

/ Dr. Pőcze István /
pocze.istvan képe
A Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség és a Kristianstadi Magyar Egyesület Sölvesborgban, a Szent Miklós evangélikus templomban tartotta megemlékezését az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról.
Megemlékező közösségA gyülekezeti terembenMolnár Gergely köszöntője

Az istentiszteleten Dr. Pőcze István KCSP egyházi ösztöndíjas lelkész szavai felidézték, hogy a szabadság és függetlenség iránti olthatatlan vágy járta át nemzetünk egészének lélekarcát, mely tettekben öltött testet. Olyan tettekben, mely a feudalizmusból átvezette a polgári Magyarországba népünket. Olyan tettekben, amely időtálló erős kapoccsal kötött magyart a magyarhoz, és amely egyfajta szellemi-lelki kötelékként, az együvé tartozás és összefogás korábban nem ismert eszméjeként lett nemzeti önazonosságunk meghatározójává.

Az istentiszteletet követően az ünnepség a gyülekezeti teremben folytatódott, ahol Molnár Gergely egyesületi elnök köszöntötte a megjelenteket. Az emlékezés során egy video-összeállítást is megtekinthettünk, melyben többek között a "Hazajáró" című sorozatból „Háromszék: március idusa Mezőföldön” valamint a „Ne késsetek harangok” és „A költő visszatér” részletei kerültek bemutatásra az 1998-as rockoperából. Tekintettel a nőnap közelségére a hölgyek köszöntésére is sor került egy-egy szál virággal. A kávézás és süteményezés közepette a jelenlévők is dalra fakadtak, melynek zárásaként együtt énekelték a "Nélküled" c. dalt.