Ünnepi megemlékezés Winnipegben

Csillagok közt van neked is helyed

/ Molnár Judit /
molnar.judit képe
Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire és nemzetünk nagyjaira emlékeztek a winnipegi Magyar Házban. Március 15-e üzenetére figyeltek, arra a jelképes napra, amely leginkább kifejezi a nemzet szabadságszeretetét. Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete és Sinka László első beosztott.
Dr. Ódor Bálint nagykövet úrAz ünneplő közösségA Kárpát Magyar Néptánccsoport gyerekeiNemzeti Ünnep

A március 18-i ünnepi program Petőfi Sándor Nemzeti Dal című versének soraival kezdődött meg. A forradalom erejét és a forradalmárok lelkületét ki sem fejezi ki jobban, mint Petőfi, akinek neve összefonódott a 48-as szabadságharccal, alakja a magyar nép szabadság utáni vágyát testesíti meg mind a mai napig. A Kormorán együttes tolmácsolásában volt hallható: míg a földön magyar él, a költő visszatér.

Ódor Bálint nagykövet bemutatkozását követően köszöntötte a winnipegi magyarokat, hiszen első alkalommal látogatott a városba. A köszöntő szavak után március 15-e napjainkban is aktuális üzenetéről beszélt. Ezt követően a winnipegi Kárpát Magyar Néptánccsoportba járó gyermekek hegedűszó kísérete mellett énekelték el a Kossuth-nótát. A program második részében Kossuth Zsuzsanna életéről, a forradalom alatt és után kifejtett munkásságáról hallhattak az egybegyűltek. A magyar és a kanadai himnuszok eléneklése után Tompa László Kelj fel és járj című versének soraival zárult az ünnepi megemlékezés.

Mozdulj te is hát és emelj fejet!
Csillagok közt van neked is helyed,
Lendülj feléjük, hisz azért vagy ember!
S tudd meg, hogy még sok öröm, szenvedés vár -
Az élet szólít - hallod? -: kelj fel, kelj fel
És járj! 

A megemlékezésre összegyűlt közel 100 résztvevő a magyar ízekben gazdag ebéd mellett folytatta az ünneplést.