Ünnepi megemlékezés Redwood Cityben az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján

/ Pál Krisztina /
pal.krisztina képe
Március 18.-án megtelt a Redwood City-i Magyar Református Templom, ami az elmúlt évek hagyományait követve adott otthont az idei ünnepi megemlékezésnek. Minden évben váltakozva szervezik meg az ünnepi műsort a Katolikus Misszióval, jövőre Portola Valleyben, a Priory gimnázium kápolnájában fognak összegyűlni a San Francisco-i öböl környékén élő magyarok.
Zászlók behozatalaDoncsev András beszédet mondPápai Éva beszédet mond Corvinus Magyar Kamarakórus előadása

A megemlékezés a zászlók behozatalával kezdődött, amiket az  Első Kaliforniai Magyar Huszárregiment és a 43. és 77. San Francisco-i Magyar Cserkészcsapatok tettek meg. A Szózat eléneklését követően Németh Maurus atya imája hangzott el. 

Ünnepi beszédet Doncsev András, konzul, tudományos és technológiai attasé mondott. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a 170 évvel ezelőtti eseményeket a szabadságharc leverésének ellenére nem siratjuk, hanem ünnepeljük, mert ekkor találták meg a magyarok a közös hitet, ami ma is él. Ahogy fogalmazott: "Hiszen tudjuk, hogy a hazánkat szétszabdalhatták bár, élhetünk szétszóratva a világ megannyi pontján, a lelkünket mégsem apríthatták fel."

A műsort a cserkészek folytatták, akik Petőfi Sándor Márciusi ifjak, Respublika és Forradalom verseit szavalták el, valamint huszár indulókat játszott el Keszei Domonkos szaxofonon.

Ezt követően a Corvinus Magyar Kamarakórus előadását hallgathatták meg az ünneplők. Pápai Éva, a Katolikus Misszió elnöke, a forradalom időszakának érdekességeiről beszélt. Majd Petőfi Sándor Föltámadott a tenger költeményét Egyed Zoltán szavalt el. 

Magyari-Köpe Gábor református lelkész imáját követően a Himnusz eléneklésével, valamint a zászlók kivitelével zárult a megemlékezés.

Fotók: Lipcsák Zoltán, Vesztergombi Ákos